Ismét szabálysértési dömping Brüsszelben

Újabb brüsszeli intő Magyarországnak

Ismét a 27 EU-tagország elleni szabálysértési eljárások tucatjairól döntött a Európai Bizottság: ezek egyikeként, úgynevezett indokolással ellátott vélemények formájában hívta fel az Európai Bizottság csütörtökön Magyarország figyelmét arra, hogy hiányosan ültette át nemzeti jogrendjébe az úgynevezett tőkekövetelmény-irányelveket, azaz a hitelintézetek tevékenységéről szóló, illetve a befektetési vállalkozások és hitelintézetek tőkemegfeleléséről szóló jogszabályokat.

2008.01.31 14:00MTI

Noha Magyarország megtette a szükséges lépések közül a legfontosabbakat, az általa hozott végrehajtási intézkedések tekintetében továbbra is hiányosságok tapasztalhatók - áll a bizottság közleményében.

A szóban forgó két irányelvet a tagállamoknak 2006. december 31-ig kellett nemzeti jogrendjükbe átültetniük. A direktívák új szabályokat állapítottak meg a tőkekövetelmények vonatkozásában. A tőkekövetelmények előírják, milyen összegű pénzforrásokkal kell a bankoknak és befektetési vállalkozásoknak rendelkezniük annak érdekében, hogy képesek legyenek fedezni az általuk viselt kockázatokat, és biztosítani tudják a betétesek védelmét. A fent említett két irányelv gondoskodik arról, hogy a tagországok Európa-szerte következetesen alkalmazzák az új keretrendszert.

A bizottság azt is bejelentette, hogy Spanyolországot ugyanezen probléma miatt az Európai Bíróság elé idézi.

A több tucat szabálysértési ügy közül Magyarországot még egy érinti: tíz másik tagországhoz hasonlóan ugyancsak indoklással ellátott véleményt kap azért, mert még nem hajtotta végre teljes egészében azokat az EU-szabályokat, amelyek a foglalkoztatásban megkülönböztetés-mentességet biztosítanak.
 
A brüsszeli kifogások között szerepel, hogy a közvetett diszkriminációt a magyar jog nem definiálja pontosan, korlátozott a fogyatékkal élők munkakörülményeit érintő kötelezettség, illetve nincs diszkriminációs tilalom egyes szövetségek tagságára vonatkozóan.

Németország és Svédország ellen a szerencsejátékok szabályozása miatt indított eljárást Brüsszel. Olaszországnak a bizottság végső figyelmeztetést küldött a nápolyi hulladékválság miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.