Beszólt a Standard and Poor's

Várható volt a leminősítés elemzők szerint

Nem volt ugyan váratlan a Standard and Poor's hitelminősítő hétfői bejelentése arról, hogy "BBB mínusz"-ra csökkentette Magyarország hosszú lejáratú szuverén adósságának osztályzatát "BBB"-ről, de a forint gyengülése felerősödött a bejelentést követően, az euró árfolyama 311 forint fölé emelkedett.

2009.03.30 17:18MTI

Az MTI által megkérdezett banki elemzők egyetértettek abban: ha nem áll fel gyorsan egy határozott kormány, hatékony, hosszú távon is ható programmal, Magyarország kieshet a befektetői kategóriából is.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője elmondta: A hitelminősítő Magyarország hosszú lejáratú szuverén adósság osztályzatának csökkentését a vártnál mélyebb recesszióval indokolta, illetve azzal, hogy a GDP arányosan 3 százalékos államháztartási hiánycél tartásához további intézkedésekre lesz szükség.

Az osztályzat rontása azt is jelenti, hogy Magyarországot már csak "egy küszöb" választja el attól, hogy a befektetési kategóriából is kikerüljön. A kérdés, hogy milyen hatékony programmal tud előrukkolni és milyen gyorsan az új kormány - mondta.

Az sem látszik ma még, hogy milyen támogatottságot élvezhet az új kormányprogram, a társadalmi támogatottság hiánya azonban egyértelmű - tette hozzá.

Suppan Gergely szerint emiatt talán célszerűbb lett volna előrehozott választásokat tartani, de, mint mondta az akkor felálló kormánynak sem lett volna sok választása, hasonló intézkedésekről kellett volna döntenie, mint a mostaninak, elképzelhető azonban, hogy magasabb társadalmi támogatottság mellett.

Kondrát Zsolt, az MKB Bank Zrt. vezető elemzője is hasonlóan vélekedett. Úgy vélte, hogy további osztályzat rontásnak, ha nem is lenne nagyobb piaci, portfólió átrendező hatása, rendkívül rossz lenne az üzenete. A piac határozott programot vár az új kormánytól, és egyre többet. Már nem csak rövid, de hosszú távon ható intézkedéseket is várnak annak érdekében, hogy a növekedési potenciál emelkedjen és a hosszú távú adósság alakulására is megnyugtató választ adjon a kormány.

A költségvetési hiány tartását biztosító lépések szükségesek, de lehet, hogy kevesek lesznek, a strukturális reformok beindításával is foglalkoznia kell - méghozzá meggyőzően - a most felálló kabinetnek.

Kondrát Zsolt szerint a forint euróval szembeni gyengélkedését délutánig régiós hatások okozták, de egyértelműen a hitelminősítő bejelentése után "ugrott" fel 309 forintról 311 fölé az árfolyam.

Már a leminősítés előtt is romlottak valamelyest a térség egészének határidős törlesztésbiztosítási díjai

A CMA DataVision vezető londoni adósságpiac-figyelő cégnél az MTI kérdésére elmondták: a magyar törlesztési kockázatra kötött hitelpiaci származékos csereügyletek (credit default swaps, CDS) - vagyis a fizetési leállások elleni adósságpiaci biztosítási tranzakciók - ára az irányadó ötéves futamidőre a leminősítés után 5,18 százalék volt a londoni kereskedésben középárfolyamon.

A Standard & Poor's bejelentése előtt, a hétfői kereskedés korábbi szakaszaiban 4,95 százalék körül járt, a pénteki záróban pedig még 4,787 százalék volt a magyar CDS-ügyletek árazása. A CMA DataVision londoni szakelemzői hétfőn az MTI-nek elmondták: már az S&P-leminősítés előtt is romlottak valamelyest a térség egészének határidős törlesztésbiztosítási díjai, főleg a húsz legnagyobb fejlett és fejlődő gazdaság (G20) csütörtöki londoni válságkezelő csúcstalálkozója előtt idegesebb hangulatban.

A késői londoni kereskedésben mért, megemelkedett magyar CDS-árazás is azonban messze jár a súlyos stresszhelyzetűnek, vagy magas törlesztési kockázatúnak tartott adósok aktuális CDS-középárfolyamaitól. Ukrajna esetében az irányadó ötéves futamra kötött szuverén törlesztésbiztosítási ügyletek díja hétfőn például 37,94 százalék, a legrosszabb helyzetű kelet-európai EU-gazdaságnak tekintett Lettország CDS-árazása pedig 8,84 százalék volt.

Ukrajnára a Standard & Poor's igen nagy törlesztési kockázatra figyelmeztető, "CCC plusz" osztályzatot tart érvényben, és Lettország besorolását is befektetési szint alá, "BB plusz"-ra rontotta néhány hete. A CMA DataVision március első felében 5,98 százalék körüli magyar CDS-árazásokat mért, és a magyar adósságbiztosítási díj a hónap első napjaiban még 6,30 százalékon járt, ami az eddigi csúcspont.

A hétfői árjegyzés azt jelenti, hogy jelenleg minden 10 millió euró magyar adósság nem teljesítővé válás elleni biztosítása öt év futamidőre kevesebb mint 520 ezer euróba kerül, a hónap első kereskedési napjain kért 630 ezer euró helyett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.