Hagyományos? Keveréses?

Megfojtanák a magyar bort? Nem értenek egyet a magyar borászok az EU "rozé-terveivel"

Nem értenek egyet az MTI által megkérdezett magyar borászok az Európai Bizottság azon javaslatával, hogy a rozé borok címkéin tüntessék fel, "hagyományos" vagy pedig "keveréses" eljárással készült italról van-e szó.

2009.03.28 19:06MTI

A kevert módon kapott rozék ízvilága eltér a tradicionálistól, a rozék sajátos karakterét a vörösborokban található tanninok adják meg. A piacon nagy zavart okozhat, ha forgalomba lehet hozni vörös és fehér bor keverésével készült rozét - hívta fel a figyelmet Dúzsi Tamás szekszárdi rozé-termelő, aki szerint a hozzá nem értő fogyasztót megtévesztheti, hogy egy illatos muskotályos fehérhez tesz valaki kevés vöröset.

A cannes-i rozé világbajnokságon évek óta arany- és ezüstéremmel díjazott borász szavai szerint "nem tisztességes, hogy ha egyeseknek nem kel el a vacak fehér bora, és ráfogják, hogy rozé".

Dúzsi Tamás hozzátette: a magyar bortörvény házasítási szabályaival sem egyeztethető össze, ha egy bor teljesen más fajtákat tartalmaz; jelenleg ugyanis a minőségi bornak 85 százalékban kell a megjelölt fajtából készülnie.

A rozé bor kékszőlőből fehérbor-technológiával készített bor, vagyis a házasított világosvörös bor nem tekinthető rozénak - emelik ki magyar borászok. A soproni borvidék borászai úgy látják, az Európai Bizottság javaslatával legalizálni akarja a kevert rozé bort, és ez sérti Magyarország érdekeit. Magyar Dezső, a 86 hektáron szőlészkedő Lővér pince résztulajdonosa annak a véleményének adott hangot, hogy a multinacionális láncok érdekei felülírják a szakmai szempontokat.

A kékfrankos borával a franciaországi Bordeaux-ban aranyérmet nyert borász szerint a rozébor devalválódásához vezet Brüsszel kezdeményezése, és ez keményen fogja érintetni a soproni borvidéket, amelynek rozéi kiváló minőségűek. A soproni Taschner Kurt, a Taschner-Vin Kft. képviseletében az MTI-nek elmondta: megítélése szerint a brüsszeli javaslat sérti Magyarország érdekeit. Az igazán szép rozék ugyanis hagyományos eljárással készülnek, és a hazai éghajlati viszonyok kedveznek ennek a borfajtának.

A kevert rozék minősége kedvét szegheti a fogyasztóknak, az viszont egyáltalán nem biztos, hogy a címkén feltüntetett megkülönböztetésre a vásárlók odafigyelnek majd - vélekedett az országos rozébor-versenyeken kékfrankos rozéborával az utóbbi években jelentős elismeréseket elnyert vállalkozó. Thümmerer Vilmos egri borász sem ért egyet az Európai Bizottság terveivel, és szavai szerint megdöbbentő, hogy egyáltalán megengedik, hogy a vörös és fehér borból összeöntött bort rozénak nevezzék. A Bács-Kiskun megyei borászok is felháborodásuknak adtak hangot a bizottsági tervezettel kapcsolatban.
Frittmann János, a 2007-ben az Év borásza címmel elismert soltvadkerti borász termelői és borászati oldalról is botrányosnak tartja azt, hogy az Európai Bizottság ezzel az intézkedésével legalizálni akarja a borpancsolást. Hiába tüntetik fel a borospalack címkéjén azt, hogy fehér bor és vörös bor keverésével készült, nem lesz jó minőségű, és lerontja a rozé bor imázsát – tette hozzá a Frittmann Testvérek Kft. társtulajdonosa.

Egyedül az MTI által megkérdezett villányi borászok nem tartják felháborítónak a rozéborokra vonatkozó brüsszeli terveket: Bock József szerint a piac dönti majd el, melyik eljárással készült rozéra van igény

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.