Önnek még van hova dolgozni menni?

Varju László: beruházás-élénkítésre és munkahely-megőrzésre koncentrál a kormány

A gazdasági kormányzat legfőbb feladatának a beruházások élénkítését és 100 ezer munkahely megmentését tartja - jelentette ki Varju László pénteken Egerben.

2009.03.27 13:58MTI

Ennek keretében 2.100 milliárd forintot költ az állam, elsősorban építőipari megrendelésekre, illetve 1.400 milliárd forintnyi támogatást igényelhetnek a vállalkozások - közölte a nemzeti fejlesztési és gazdasági tárca államtitkára egy vállalkozói fórumon.

Ezzel páthuzamosan 16 milliárd forintnyi hazai és 30 milliárd forintnyi uniós forrás vehető igénybe a munkahelyek védelmére - tette hozzá. Az államtitkár elmondta: a többi között 267 iskola, 23 rendelőintézet felújítására, 400 kilométernyi vasúti, 350 kilométernyi közúti és 78 települési épített környezetet érintő építőipari beruházás, összesen 636 építőipari projekt megvalósítására 1.800 milliárd forint használható fel a kormány beruházás élénkítő csomagja keretében.

Ehhez kapcsolódik még 300 milliárd forint informatikai és gépi fejlesztés, illetve 17, összesen 1.000 milliárd forint értékű projekt megvalósítása vár jóváhagyásra
Brüsszelben - mondta.

A vállalkozások által felhasználható 1.400 milliárd forintból 900 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás, illetve 500 milliárd forint kedvezményes hitel, illetve hitelgarancia.

A munkahelyek védelmére biztosított 46 milliárd forint elsősorban a rövidített munkahét bevezetésére szolgál, olyan formában, hogy négy nap után az ötödiken, valamilyen akkreditált képzésben részesüljenek a dolgozók
- sorolta az intézkedéseket Varju László.

Ehhez kapcsolódóan felhívta a figyelmet arra, hogy ugyan tavaly október óta 30 ezer munkahely szűnt meg országszerte, ám 10 ezer új állás jött létre. Példaként említette a British Petroleum budapesti szolgáltató központját, ami ezer új munkahelyet jelent majd.

Arról is szólt, hogy a Magyarországot érintő válság, a globális visszaesésen túl elsősorban az eurózóna és Németország gazdaságának zsugorodására vezethető vissza. Elmondta: Magyarország számára különösen aggasztó, hogy a magyar gazdaság fő exportpiacát jelentő Németországban a gazdaság 6 százalékos visszaesésével számolnak. Kiemelte: ebben a helyzetben 2009-ben a válság hatásainak mérséklése a kormányzat legfőbb feladata.

A stratégiai cél viszont az euró bevezetése mellett az, hogy a magyar GDP növekedése tartósan 2 százalékponttal haladja meg az uniós átlagot és a jelenlegi 57 százalékról legalább 65 százalékra emelkedjék a magyarországi foglalkoztatási ráta - mondta Varju László.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.