Stabil kilátások

Románia 20 milliárd eurót kap az IMF-től

Románia hitelmegállapodása segít a román gazdaságnak jelenlegi besorolása fenntartásában - vélekedett szerdán a Moody's hitelminősítő, amely Romániát még mindig befektetési szinten tartja számon. Moody's szerint a román besorolás stabil kilátású.

2009.03.25 15:38MTI

Románia szuverén adósságát a nagy nemzetközi hitelminősítők közül már csak a Moody's tartja befektetésre ajánlott - Baa3 - szinten, miután a Standard & Poor's és a Fitch Ratings néhány hónapja egyaránt "BB plusz"-ra, vagyis a befektetési sáv alatti, spekulatív szintre sorolta vissza a román adósosztályzatot. Jelenleg Románia és Lettország a két EU-tagállam, amelynek szuverén besorolását több hitelminősítő is a befektetési kategória alá süllyesztette.

Románia és a Nemzetközi Valutalap (IMF) szerdán megállapodott egy összesen 20 milliárd eurós hitelkeretről, amelyet az IMF-en kívül az Európai Unió, a Világbankkal és más pénzintézetek is finanszíroznak. A hitelt az IMF két évre szólóan nyújtja Romániának - jelentette be szerdai bukaresti sajtóértekezletén Jeffrey Franks, az IMF romániai képviselője. Románia, miután az IMF igazgatótanácsa hamarosan jóváhagyja a hitelcsomagot, azonnal lehívhat 5 milliárd eurót. Az első részlet valószínűleg július elején érkezik Romániába.

A hitelkeretből mintegy 12,95 milliárd eurót az IMF, 5 milliárdot az Európai Unió, 1-1,5 milliárd eurót a Világbank, a többit más pénzintézetek, köztük az EBRD bocsátja rendelkezésre.

Az IMF igazgatótanácsa várhatóan május 4-én hagyja jóvá a hitelmegállapodást. Franks elmondta: a hitel feltételeiről részleteket csak az után tesznek közzé. Az IMF romániai küldöttségének vezetője szerint a pénzintézet nem kérte a nyugdíjak csökkentését, de megállapodott a román hatóságokkal arról, hogy megreformálják a jelenlegi nyugdíjrendszert, hogy az hosszú távon is fenntarthatóvá váljon. A román kormánynak két év alatt kell felülvizsgálnia nemzetközi segítséggel az állami bérek és nyugdíjak rendszerét, valamint az állami vállalatok ellenőrzési módszereit, mondta Franks.

Emlékeztetett, hogy a közszférában az elmúlt három év alatt megkétszereződtek a bérek. Franks rámutatott: ezentúl kevesebb pótlékot kapnak majd a közalkalmazottak, és ezek a juttatások nem haladhatják meg a bér 25 százalékát. Hangsúlyozta: a kormánynak a következő két évben felelős pénzügyi politikát kell követnie annak érdekében, hogy elkerülje a költségvetési hiány további növekedését.

Franks megerősítette azt is, hogy az előzetes egyezmény a kisjövedelmű nyugdíjasokat és közalkalmazottakat védő intézkedéseket is tartalmaz. A Mediafax hírügynökségnek a tárgyaláson résztvevő, nevük elhallgatását kérő illetékesek elmondták: a nyugdíjakat hozzáigazítják az évi infláció szintjéhez, de változni fog a nyugdíj kiszámításának módszere. Romániában a nyugdíjakat az átlagbérhez viszonyítják.

Az átalakítás célja az, hogy közép- és hosszútávon kiegyenlítse a nyugdíjalap bevételei és kiadásai közötti aránytalanságokat. Annak, hogy a nyugdíjak mértékét függetlenítik az átlagbértől, nem lesznek azonnali hatásai, ugyanis a cél az, hogy hosszú távon stabilizálják a nyugdíjrendszert. , mondták a meg nem nevezett illetékesek. Franks szerint alapvetően fontos, hogy az infláció az idei év végén a Román Nemzeti Bank célsávjába illeszkedjen.

Hozzátette: a román jegybank monetáris politikáján csak akkor enyhíthet, ha a feltételek ezt megengedik. A BNR 2009-re 3,5 százalékos inflációs célt állapított meg (egy százalékos eltérést megengedve). Az IMF küldöttsége csütörtökön Bécsben találkozik a Romániában jelenlévő tíz legnagyobb pénzintézet anyabankjainak vezetőségével.

Franks elmondta: azt kérik majd tőlük, hogy segítsenek a likviditás megőrzésében, és ne vigyék ki a pénzüket Romániából.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.