Újabb adócsökkentések?

További kiadáscsökkentési lehetőségeket keres a kormány

További, főleg az állam működését érintő kiadáscsökkentési lehetőségeket keres a kormány, amely újabb adócsökkentések forrása lehet - derül ki a Kormányszóvivői Iroda összeállításából.

2009.03.13 11:57MTI

Ismertetik: a kormány javaslatai értelmében idén és jövőre érdemben módosulnak az adórendszer belső arányai, anélkül, hogy csökkennének a költségvetés adóbevételei. Mintegy 700-800 milliárd forint csökkenést jelent a bérek adóterhének mérséklése és a 2006-ban bevezetett különadók megszüntetése. 

A március 11-én elfogadott javaslat szerint két lépésben 300 milliárd forinttal, 5 százalékponttal csökken a munkáltatók járulékterhe, és ugyancsak két lépésben, több mint 200 milliárd forinttal csökken a munkavállalók szja terhe. 

A munkavállalók az év második felétől visszamenőleg adóvisszatérítésként kapják meg az első félévi túlfizetésüket, ami 41 milliárd forint megtakarítást jelent a lakosság számára. 

Az összeállítás szerint 2008 ősze, a nemzetközi gazdasági válság kibontakozása óta gyakorlatilag nem volt olyan hét, hogy a magyar kormány ne hozott volna valamilyen fontos döntést a válság hatásainak enyhítésére. 

A kabinet tavaly október óta az eredetileg beterjesztett költségvetési javaslathoz képest mintegy 800 milliárd forintos költségvetési kiadáscsökkentésről döntött. Október óta több mint félszáz válságkezelő intézkedés született, a 4+1 napos munkahetet lehetővé tevő munkahelymegőrző támogatástól kezdve az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került lakáshiteleseket segítő törvényen, a diákhitel megemelésén át az építőipari beruházásokra felhasználható 1.800 milliárd forintos támogatásig - ismertetik, hozzátéve, hogy a valsagkalauz.hu oldalon megtalálható valamennyi válságkezelő kormányzati intézkedés.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.