Üzlet

Blochamps: közel 400 milliárd forinttal bővült a magyar privátbanki piac tavaly

2024 végére eléri az 5 ezret azon magyarok száma, akik legalább egymilliárd forint felett rendelkeznek, a 400 millió forintot birtoklók száma 25 ezer fölé, a magyar dollármilliárdosok száma pedig minimum hétre nő.

2023.03.24 20:12MTI

A magyarországi privátbanki piacon kezelt vagyon 7397 milliárd forintra nőtt tavaly az egy évvel korábbi 7009 milliárdról - tájékoztatta a Blochamps Capital Kft. az MTI-t sajtóközleményben.

A pénzügyi tanácsadó adatai szerint a privátbanki ügyfelek száma meghaladta a 48 ezret 2022-ben, szemben a 2021. évi csaknem 43 ezerrel.

A privátbanki szolgáltató előrejelzése szerint az idei év végére a magyarországi privátbanki kezelt vagyon a piacok stabilizálódásával újabb ezer milliárd forinttal bővülhet.

A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy Magyarországon 400 ezer háztartás birtokolja a teljes vagyon 48,5 százalékát.

A magyar jegybank adatai alapján a magyarországi háztartások több mint 80 százaléka nem rendelkezik olyan tartalékkal, amely három hónapon túl megélhetést biztosítana számára - jegyezték meg.

A tanácsadó cég arra számít, hogy 2024 végére eléri az 5 ezret azon magyarok száma, akik legalább egymilliárd forint felett rendelkeznek, a 400 millió forintot birtoklók száma 25 ezer fölé, a magyar dollármilliárdosok száma pedig minimum hétre nő.

Globális szinten az iparágban kezelt vagyon a cég szerint az utóbbi tíz évben szinte minden évben növekedett, 2022-ben több mint 123 ezer milliárd dollárt ért el, ami minden idők legmagasabb értéke.

Az 50 millió dollár feletti vagyonnal rendelkezők száma 12 év alatt megduplázódott, 2022-re 218 ezer főre nőtt; ugyanebben az időszakban vagyonuk is megkétszereződött - mutattak rá.

Mind Magyarországon, mind világszerte a vagyonérték jelentős része az utódokra fog maradni a következő öt-tíz évben: magyarországi viszonylatban az utódlás több tízezer milliárd forintnyi vagyonértéket érinthet, nemzetközi szinten ez a szám meghaladja a 15 ezer milliárd dollárt - olvasható a pénzügyi tanácsadó és privátbanki szolgáltató közleményében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.