Gazdaság

Hatalmas aranylelőhelyet fedeztek fel Kínában

Kormányzati becslések szerint a lelőhely 2000 tonna aranyérce legalább 20 évig ad munkát.

2023.03.20 12:45MTI

Kínában egy hatalmas aranylelőhelyet fedeztek fel, mintegy 50 tonnás tartalékkal. Piaci értéke 3 ezer milliárd dollár körül van - jelentette a helyi média hétfőn.

A kelet-kínai Santung tartomány ásványkincsekkel foglalkozó hatósága arról számolt be, hogy a lelőhely Rusan város területéhez tartozik és elég nagy kiterjedésű. Hozzátették: a kitermelésével nem lesz gond.

"A kutatók több mint 250 fúrást végeztek el, s egészen 1400 méteres mélységig jutottak, amikor megtalálták a lelőhelyet" - közölte Csou Ming-ling, a tartományi Földtani és Ásványi Erőforrások Hivatalának illetékese a helyi médiának.

Santung tartomány közismerten gazdag aranyforrásokban, az elmúlt négy évtizedben Kínán belül a legtöbb aranyat itt termelték ki.

Kormányzati becslések szerint a lelőhely 2000 tonna aranyérce legalább 20 évig ad munkát.

Kína becsült aranytermelése 2022-ben 330 tonna volt, amivel világelső. Ausztrália, Oroszország és Kanada követi. A csúcsot Kínában 2016-ban érték el, amikor összesen 453,5 tonnát termeltek ki, azóta visszaesés tapasztalható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.