Világgazdaság

Tucatnyi amerikai bankot fenyeget az SVB-összeomlás megismétlődésének veszélye - tanulmány

Sok más hitelező is a gyors kamatemelkedés okozta nem realizált veszteségeken ül.

2023.03.18 14:39ma.hu

Közel 200 amerikai bankot fenyegetnek hasonló kockázatok, mint amelyek a Silicon Valley Bank (SVB) összeomlásához és csődjéhez vezettek - derül ki egy tanulmányból, amelyet a héten tettek közzé a Social Science Research Network oldalán. Az SVB-t, a technológiai és startup szektorra összpontosító nagy amerikai hitelezőt a múlt héten a szabályozó hatóságok bezárták, miután hatalmas betétkiáramlást tapasztaltak.

A tanulmányban neves amerikai egyetemek négy közgazdásza becsülte meg, hogy az amerikai bankok által tartott eszközök mekkora piaci értéket veszítettek a közelmúltbeli kamatemelések miatt.

"2022. március 07. és 2023. március 6. között a szövetségi alapkamatláb meredeken, 0,08%-ról 4,57%-ra emelkedett, és ezt az emelkedést mennyiségi szigorítás kísérte. Ennek következtében a banki mérlegekben tartott eszközökhöz hasonló hosszú lejáratú eszközök jelentős értékcsökkenést szenvedtek el ugyanebben az időszakban" - írták.

Bár a magasabb kamatlábak előnyösek lehetnek a bankok számára, mivel lehetővé teszik számukra, hogy magasabb kamatlábon nyújtsanak hiteleket, sok amerikai bank a felesleges készpénz jelentős részét amerikai állampapírokban parkoltatta. Ezt akkor tették, amikor a kamatlábak közel nulla szinten voltak. Ezeknek a kötvényeknek az értéke mostanra a kamatemelések miatt jelentősen csökkent - a befektetők most egyszerűen magasabb kamatot kínáló, újonnan kibocsátott kötvényeket vásárolhatnak. A bankok portfólióinak csökkenése nem realizált, ami azt jelenti, hogy az értékpapírok értéke csökkent, de a veszteség még mindig csak "papíron" van.

A probléma akkor merül fel, amikor az ügyfelek visszakérik betéteiket, és a bankok kénytelenek értékpapírjaikat - jelentős veszteséggel - eladni, hogy a betéteseket visszafizethessék. Szélsőséges esetben ez a bank fizetésképtelenségéhez vezethet, vagy ahogy a Silicon Valley Bank esetében történt, a bizalomvesztés bankrohamot indíthat el.

A jelentés szerzői azt vizsgálták, hogy az amerikai hitelezők finanszírozásának mekkora hányada származik nem biztosított betétekből: minél nagyobb ez az arány, annál fogékonyabb egy bank a bankrohamra. Az SVB-nél például, ahol a betétek 92,5%-a volt nem biztosított, a betétkiáramlás mindössze két nap alatt összeomláshoz vezetett. A tanulmány szerzői kiszámolták, hogy 186 amerikai banknak nincs elég eszköze ahhoz, hogy minden ügyfelet ki tudjon fizetni, ha a nem biztosított betétesek akár csak fele is úgy dönt, hogy kiveszi a pénzét.

"Számításaink szerint ezek a bankok minden bizonnyal ki vannak téve a roham potenciális kockázatának, ha nincs más kormányzati beavatkozás vagy feltőkésítés... Összességében ezek a számítások arra utalnak, hogy a banki eszközértékek közelmúltbeli csökkenése nagyon jelentősen megnövelte az amerikai bankrendszer törékenységét a nem biztosított betétesek rohamával szemben" - állapították meg a közgazdászok, megjegyezve, hogy a veszélyeztetett bankok száma "jelentősen" nagyobb lehet, ha "a nem biztosított betétek kivonása akár kisebb tűzoltó akciókat okoz".

Az SVB csődje az egész amerikai bankszektorban hullámokat keltett, és egy másik hitelező, a Signature Bank bezárását okozta. Sok más pénzintézet részvényei is zuhantak, a hat legnagyobb Wall Street-i bank piaci kapitalizációja mintegy 165 milliárd dollárt veszített, ami összértékük mintegy 13%-át jelenti. A hét elején a Moody's hitelminősítő a "gyorsan romló működési környezetre" hivatkozva "stabilról negatívra" rontotta az amerikai bankrendszer kilátását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.