Világgazdaság

A Credit Suisse mentőövet kapott az összeomlás elhárítására?

A bajba jutott svájci bank részvényei a nyugati bankválság erősödésének közepette zuhantak.

2023.03.16 14:30ma.hu

A Credit Suisse csütörtökön bejelentette, hogy akár 50 milliárd svájci frank (53,7 milliárd dollár) összegű kölcsönt vesz fel az ország központi bankjától, a Svájci Nemzeti Banktól, hogy megnyugtassa a befektetőket, a bajba jutott banknak van elég pénze a talpon maradáshoz.

A bejelentés egy nappal azután történt, hogy Svájc második legnagyobb bankjának részvényei közel 25%-kal estek, és két egymást követő napon is történelmi mélypontra zuhantak. A zuhanás azután következett be, hogy a Credit Suisse legnagyobb befektetője, a Szaúdi Nemzeti Bank (SNB) közölte, hogy nem tud további pénzügyi segítséget nyújtani.

A Svájci Nemzeti Banktól kapott kölcsön mellett a Credit Suisse azt is közölte, hogy több milliárd dollárnyi saját adósságot vásárolt vissza a kötelezettségek és a kamatfizetési költségek kezelése érdekében. Az ajánlat 2,5 milliárd dollárnyi dollárkötvényre és 500 millió euró (529 millió dollár) eurókötvényre vonatkozik.

"Ezek az intézkedések a Credit Suisse megerősítését célzó határozott lépésekről tanúskodnak, miközben folytatjuk stratégiai átalakulásunkat, hogy értéket teremtsünk ügyfeleink és más érdekeltek számára" - mondta Ulrich Koerner, a Credit Suisse vezérigazgatója.

A vezető megköszönte a svájci központi banknak és a svájci pénzügyi piacfelügyeletnek (FINMA), hogy segítettek a befektetési bank stratégiai átalakításának végrehajtásában.

"Csapatom és én elhatároztuk, hogy gyorsan haladunk előre, hogy egy egyszerűbb és fókuszáltabb, az ügyfelek igényei köré épülő bankot hozzunk létre" - mondta Koerner.

A zürichi székhelyű bank az utóbbi időben azért küzdött, hogy talpra álljon a befektetők és az ügyfelek bizalmát megingató botrányok és veszteségek sorából. A negyedik negyedévben az ügyfélkiáramlás meghaladta a 110 milliárd svájci frankot (120 milliárd dollár).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.