Világgazdaság

Német bankszövetség: nem veszélyezteti a német bankrendszert a Silicon Valley Bank csődje

A feltörekvő informatikai vállalkozások finanszírozására szakosodott SVB Németországban csupán egy fióktelepet működtetett.

2023.03.15 17:45MTI

Nem veszélyezteti a német bankrendszert az amerikai Silicon Valley Bank (SVB) csődje - közölte a német bankszövetség (Bundesverband deutscher Banken - BdB) hétfőn.

Hírportálokon idézett állásfoglalásukban kiemelték, hogy a németországi bankrendszer "erős, stabil és ellenállóképes" pénzintézetekből áll, amelyek a 2008-ban elmélyült világméretű pénzügyi válság óta jelentősen növelték tőkéjüket.

Ezt jelzi, hogy a rendszer egészének helyzetét mutató átlagos elsődleges alapvető tőkemutató (Core Tier 1 ratio) a válság óta 9,3 százalékról 15,8 százalékra emelkedett.

Kifejtették, hogy a feltörekvő informatikai vállalkozások finanszírozására szakosodott SVB Németországban csupán egy fióktelepet működtetett, amely nem rendelkezett teljes körű banki működési engedéllyel, az SVB összeomlása így igen korlátozott hatást gyakorol a német pénzügyi rendszerre.

A szövetségi pénzügyi felügyelet (BaFin) hétfőn elrendelte a fióktelep - SVB Germany Branch - működésének felfüggesztését. Közleményükben ugyancsak hangsúlyozták, hogy az ügy "nem jelent veszélyt a pénzügyi stabilitásra" Németországban.

A BaFin adatai szerint az SVB 2018-ban alapított németországi érdekeltsége kizárólag hitelezéssel foglalkozott, betéteket nem gyűjtött németországi ügyfelektől, nehézségei így a betétbiztosítási rendszert sem terhelik. A frankfurti székhelyű pénzintézet mérlegfőösszege a 2022-es éves beszámoló szerint 789,2 millió eurót tett ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.