Pánik

Ez lesz a következő nagy bank, amelyik összeomlik?

A neves közgazdász szerint a Credit Suisse ugyanarra a sorsra jut, mint az egykor hatalmas Lehman Brothers.

2023.03.14 18:52ma.hu

Robert Kiyosaki közgazdász szerint, aki 2008-ban a Lehman Brothers összeomlását is megjósolta, a svájci bankóriás, a Credit Suisse lesz a következő, amelyik csődbe megy, miután a kibontakozó pénzügyi válság közepette több amerikai bank is csődbe ment.

"A problémát a kötvénypiac jelenti, és az én jóslatom szerint, amit évekkel ezelőtt a Lehman Brothersre is mondtam, a következő bank, amelyik bedől, az a Credit Suisse lesz" - mondta a "Rich Dad Poor Dad" című bestseller társszerzője, "mert a kötvénypiac összeomlik".

Kiyosaki hétfőn kifejtette, hogy a kötvénypiac, amely nagyobb, mint a részvénypiac, a gazdaság "legnagyobb problémája", és "komoly bajba" fogja sodorni az Egyesült Államokat.

"Az amerikai dollár most veszíti el hegemóniáját a világban. Ezért egyre többet és többet és még többet fognak nyomtatni... megpróbálják megakadályozni, hogy ez a dolog elsüllyedjen" - magyarázta.

Kiyosaki figyelmeztetése néhány órával azelőtt hangzott el, hogy maga a Credit Suisse is "lényeges gyengeségeket" állapított meg, mivel kötvényei nemteljesítés elleni biztosításának költségei a legmagasabb szintet érték el. A befektetési bank kedden késedelmes éves jelentésében elismerte, hogy még nem sikerült megfékezni az ügyfelek kiáramlását.

Az utóbbi időben botrányok sorozata által sújtott Credit Suisse szerint a negyedik negyedévben 110 milliárd svájci frank (120 milliárd dollár) fölé ugrottak az ügyfélkiáramlások, amivel megsértette bizonyos likviditási puffereit.

Hétfőn a bank részvényeinek árfolyama több mint 14%-kal rekordalacsony szintre zuhant az amerikai technológiai hitelezők összeomlása által kiváltott piaci zavarok közepette.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.