Gazdaság

Rákkutató céget vásárol a Pfizer 43 milliárd dollárért

A vezérigazgató úgy fogalmazott, hogy "nem aranytojást vásárolnak, hanem a lúdhoz jutnak hozzá, amely az aranytojásokon ül".

2023.03.14 22:30MTI

Rákkutatással foglalkozó biotechnológiai céget vásárol fel a Pfizer gyógyszeripari vállalat 43 milliárd dollárért (mintegy 16 ezer milliárd forint) - jelentette be a Pfizer elnök-vezérigazgatója hétfőn.

Albert Bourla cégvezető elmondta, hogy 229 dollárt fizetnek a Seagen Inc. részvényeinek darabjáért.

A vezérigazgató úgy fogalmazott, hogy "nem aranytojást vásárolnak, hanem a lúdhoz jutnak hozzá, amely az aranytojásokon ül". Azt ígérte, hogy a megvásárolt cég több forrásból folytathatja a rákellenes gyógyszer fejlesztését.

A Washington államban működő Seagen Inc. az úgynevezett antitest-gyógyszer konjugátum (ADC) technológiát használja, amely mesterségesen előállított fehérjéken alapul. Az ADC-alapú gyógyszerek lényege, hogy képesek azonosítani a rákos sejteket és csak azokat pusztítják el.

A Pfizer üzleti tevékenységének fontos területe a rákkezelés, amiből tavaly 12 milliárd dollár bevétele származott, ugyanakkor az ADC-technológiában csak első generációs gyógyszerekkel foglalkozott eddig.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.