Pénzügy

Varga Mihály a pénzügyi tudatosságról tartott órát középiskolásoknak

Elmagyarázta a diákoknak, mit jelent a pénz kezelése bankszámlán, mit kell tudni a befektetésekről, az állampapírokról.

2023.03.07 11:23MTI
Fotó: MTI/Mónus Márton

Varga Mihály pénzügyminiszter pénzügyi tudatosságról tartott órát kedden a PÉNZ7 keretében a budapesti Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium végzős diákjainak.

A PÉNZ7 rendezvénysorozat keretében - Európa 30 országhoz hasonlóan - pénzügyi szakemberek tartanak iskolai előadásokat a fiataloknak. Magyarország 2015-ben csatlakozott a programhoz.

Varga Mihály hangsúlyozta: a fiatalok ma már rendszeresen használják a modern technológiákat, ezért nagyobb veszélynek is vannak kitéve. Sokszor nehezebben igazodnak el, vagy nehezebben ismerik fel a kockázatokat.

Varga Mihály előadásában szólt a pénzhasználat történetéről, a korszerű digitális eszközökről, a hitelkártyák, bankkártyák előnyeiről, hátrányairól. Elmagyarázta a diákoknak, mit jelent a pénz kezelése bankszámlán, mit kell tudni a befektetésekről, az állampapírokról.

A tanórát követő sajtótájékoztatón Varga Mihály jelezte, Magyarország megtapasztalta, hogy a pénzügyi tudatosság hiánya mit tud okozni. Felidézte, hogy a 300 ezer devizahiteles helyzete, milyen komoly társadalmi feszültségeket okozott a 2010-es években.

Kiemelte: a lakossági devizahitelt "szerencsére sikerült kivezetni a rendszerből, majd a magyar kormány 2010 után tudatos pénzügyi tervezést kezdett. Elindultak olyan programok, amelyek segítik az embereket abban, hogy a céljaikat pénzügyi tudatossággal érjék el". Megemlítette a babaváróhitelt, a CSOK különböző hitelprogramjait. Hozzáfűzte: olyan eszközöket helyeztek el a pénzügyi szabályozó rendszerben, amelyek védik a fogyasztókat az indokolatlan eladósodástól. De mindig vannak új fejlesztések, amelyre nem lehet időben felkészülni, az lenne a cél, hogy a fiatalok ezeket megismerjék - hívta fel a figyelmet a pénzügyminiszter.

Magyarország a Magyar Bankszövetség kezdeményezésére 2015-ben csatlakozott az Európai Pénzhét (European Money Week) közel harminc országot átfogó pénzügyi edukációs programjához. A múlt évben 1000 iskola több mint 170 ezer diákkal csatlakozott a kezdeményezéshez. Pénz7 programon a pénzügyminisztérium, a jegybank, a bankszövetség és a kereskedelmi bankok munkatársai tartanak órákat az iskolákban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.