Fogyasztóvédelem

Potencianövelőt tartalmazó étrend-kiegészítőket vont ki a forgalomból a Nébih

Gyógyszerhatóanyagot mutattak ki a termékekben.

2023.02.21 09:20MTI

Gyógyszerhatóanyagot tartalmazó, férfiaknak szánt étrend-kiegészítőket vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az intézkedés az Anaconda for men, a Kinger és a Titán Power Classic termékek minden tételét érinti minőségmegőrzési időtől függetlenül - közölte a Nébih az MTI-vel kedden.

Fotók: Nébih

A közlemény szerint az éves monitoring mintavétel során került a hatóság látóterébe három, férfiaknak szánt étrend-kiegészítő. Az érintett termékekből az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet vizsgálatai gyógyszerhatóanyagot mutattak ki.

Az érintett gyógyszerhatóanyagok a foszfodiészteráz-5 enzimet (PDE-5) gátló hatásuk révén az erectilis dysfunctio (potencia zavar) terápiájában alkalmazott vegyületek. Az ezen hatóanyagot tartalmazó készítmények kiadása Magyarországon orvosi rendelvényhez kötött, míg az étrend-kiegészítők - az uniós és a magyar szabályozás szerint is - élelmiszernek minősülnek és azokban gyógyszerhatóanyagok felhasználása tilos - írták.

A vásárlók számára komoly egészségkárosodási kockázatot jelent a felsorolt, hamisítványnak minősülő termék fogyasztása, melyek megtévesztő csomagolásuk szerint kizárólag növényi hatóanyagot tartalmaznak. A veszély elhárítása érdekében a Nébih minőségmegőrzési időre való tekintet nélkül, azonnali hatállyal elrendelte a termékek forgalomból való kivonását, valamint a fogyasztóktól való visszahívását. A hatóság további intézkedésig megtiltotta a termékek ismételt forgalomba hozatalát is. A termékek adatai elérhetőek a Nébih jogsértés listáján.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.