Világvége

Bill Gates, Jeff Bezos és Jack Ma közösen próbálnak a metánkibocsátás ellen tenni

A Microsoft társalapítója és filantrópja, Bill Gates szenvedélyesen kiáll egy zöldebb világért, és hatalmas összegeket áldozott álmai megvalósítására.

2023.01.23 13:28ma.hu

Bill Gates befektetett a Rumin8 nevű ausztrál klímatechnológiai start-up vállalkozásba, amely a metán-kibocsátó állattenyésztési iparágat kívánja felrázni.

A start-up olyan laboratóriumban előállított takarmányadalékot fejleszt, amelynek célja, hogy a tehenek kevesebb gázt termeljenek, ezáltal csökkentve a metánkibocsátást.

A Breakthrough Energy Ventures (BEV) globális klímavállalat - amelyet Gates vezet - 17,2 millió dollárt fektetett be a második finanszírozási körben.

"Laboratóriumi kísérleteink továbbra is kiváló eredményeket hoznak, állatkísérleteink tükrözik a laboratóriumi eredményeket, és a jelenleg végzett pénzügyi modellezés azt jelzi, hogy képesek leszünk termékeinket kereskedelmi áron szállítani" - mondta David Messina, a Rumin8 társalapítója és vezérigazgatója.

A Rumin8 az első ausztrál vállalat, amelybe a BEV befektetett. A metán a kérődzők által kibocsátott üvegházhatású gáz, amely 28-szor nagyobb mennyiségben fordul elő, mint a szén-dioxid.

Az induló vállalkozás befektetői között van az Amazon alapítója, Jeff Bezos, az Alibaba Group Holdinghoz tartozó Jack Ma és a korábbi New York-i polgármester és üzletember, Michael Bloomberg.

Egy tehén átlagosan 20 gramm metánt bocsát ki a takarmányban lévő szárazanyag kilogrammonként. Ha az üvegházhatással egyenértékűre átszámítjuk, ez 560 gramm szén-dioxidot jelent. A metántermelés oka a kérődzők emésztési sajátosságaiban rejlik. Az állatok böfögés és emésztőgázok kibocsátása során sok metánt kerül a levegőbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.