"Kész tényekkel szembesült"

A BorsodChem kap állami segítséget, a Diósgyőri Acélművek nem

Míg a BorsodChem kaphat állami segítséget a munkahelyek megőrzése érdekében, addig a Diósgyőri Acélművek ilyen támogatásra nem számíthat - hangzott el a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón.

2009.02.27 14:09MTI

Budai Bernadett kormányszóvivő azt mondta: a Kormányzati Válságmegelőző és Válságkezelő Központ délelőtti ülésén foglalkozott egyebek mellett a BorsodChem támogatásával. A BorsodChem számára nyújtott támogatáshoz kapcsolódó szerződéses kötelezettségek a vállalat és a kormány közötti megállapodás értelmében most átütemezésre kerülnek.

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) pedig közreműködőként segíti a cég további fejlesztéseinek megvalósulását - ismertette Budai Bernadett. Hozzátette: a megállapodás tette lehetővé, hogy a BorsodChem megváltoztassa korábbi, a csoportos létszámleépítésre vonatkozó döntését is, és ne kelljen sok száz embert elküldenie. A Diósgyőri Acélműveknél bejelentett csoportos létszámleépítéssel kapcsolatban a kormányszóvivő elmondta: a kormány a bejelentéssel már csak a kész tényekkel szembesült. "Így a munkahelyek megőrzése érdekében a BorsodChem példájához hasonló segítségről nem lehet szó" - mondta Budai Bernadett. Magyarázatként hozzáfűzte: a diósgyőri vállalattal szemben a BorsodChem időben jelezte, hogy problémái vannak, másrészt pedig konkrét javaslatokkal és tervekkel kereste meg a kormányzatot.

A Diósgyőri Acélművek leépítése miatt felmerülő foglalkoztatási problémák kezelésére, illetve az elbocsátott dolgozók újbóli elhelyezkedésének elősegítésére, a szociális és munkaügyi miniszter Szabó Józsefet, az Észak-Magyarországi Regionális Munkaügyi Központ főigazgatóját miniszteri megbízotti teendők ellátására kérte fel. A Kormányzati Válságmegelőző és Válságkezelő Központ ülésén megtárgyalták a munkahelymegőrző pályázatok eddigi eredményeit is.

Az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány február második felében három pályázati felhívást tett közzé. Ezek a foglalkoztatottság megőrzését, illetve a munkanélkülivé válók újbóli elhelyezkedését segítik elő - ismertette Budai Bernadett. A legnagyobb igény a munkahelyek megőrzése érdekében igénybe vehető támogatások iránt mutatkozott. Eddig 215 pályázat érkezett be, a pályázatok feldolgozása folyamatos. Az eddig feldolgozott 135 pályázat 90 százaléka valamilyen módon a munkahely megőrzéséhez kért támogatást, elsősorban kis létszámú cégekről és jellemzően a kiskereskedelem és feldolgozóipar területéről van szó. A nagyobb vállalatok főként inkább a munkaidő csökkentéséhez kértek valamilyen mértékű támogatást.

Az eddig feldolgozott projektek forrásigénye mintegy 4,4 milliárd forint, összesen több mint 7.000 munkavállalót érintenek. A pályázók többsége 12 hónapra kérte a támogatást, és vállalja a 24 hónapos továbbfoglalkoztatást is. Így ez idő alatt nem küldik el munkavállalóikat. A Kormányzati Válságmegelőző és Válságkezelő Központ ülésén áttekintették egyebek között Tukacs István kormánybiztos összefoglalóját a gazdasági válság által érintett, 250 főnél több munkavállalót foglalkoztató vállalatok helyzetéről.

A kormánybiztos beszámolt azokról a konkrét intézkedésekről is, amelyek a vállalatok kapcsán lehetségesek - mondta a kormányszóvivő. Az összefoglaló összesen 23 vállalat helyzetét elemzi, ezek a cégek főként elektronikai, autóipari, beszállítói cégek, de található közöttük üveggyár, élelmiszer-feldolgozó és logisztikai vállalat is. Budai Bernadett elmondta: az ülésen áttekintették az intézkedési tervet is.

Ez kiterjed egyebek között a leépítéssel érintett dolgozók összetételének, igényeinek, illetve lehetőségeinek felmérésére, a személyre szabott tanácsadási szolgáltatásokra, a képzési, átképzési lehetőségek felajánlására is - közölte a kormányszóvivő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.