Életszínvonal

Szlovákiában a lakosság közel kétharmada csak nehézségekkel él meg bevételeiből

A felmérésből ugyancsak kitűnik, hogy Szlovákiában a lakosság túlnyomó többsége pesszimista anyagi helyzetének jövőjét illetően, a megkérdezettek 72 százaléka számol azzal, hogy anyagi helyzete romlani fog.

2023.01.13 00:30MTI

Szlovákiában a lakosság 63 százaléka csak nehézségekkel él meg a bevételeiből - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség az Eurobarometer aktuális felmérésének adataira hivatkozva csütörtökön.

Az Európai Parlament (EP) pozsonyi irodája által csütörtökön ismertetett - tavaly októberben és novemberben készített - felmérés adatai szerint Szlovákia lakosságának mindössze 35 százaléka érzi úgy, hogy kényelmesen megél bevételeiből, míg ezen a téren az európai uniós (EU) átlag 54 százalék.

A felmérésből ugyancsak kitűnik, hogy Szlovákiában a lakosság túlnyomó többsége pesszimista anyagi helyzetének jövőjét illetően, a megkérdezettek 72 százaléka számol azzal, hogy anyagi helyzete romlani fog. A felmérés szlovákiai résztvevőinek rendkívül magas aránya, 82 százaléka mondta azt, hogy elégedetlen azokkal az intézkedésekkel, amelyeket a kormányzat a létfenntartási kiadások növekedésének megfékezésére tesz.

A szlovák hírügynökség egy másik - ám ugyancsak az Eurobarometer adataira hivatkozó - jelentéséből kiderül, hogy bár Szlovákiában a megkérdezettek 70 százaléka vélekedett úgy, hogy az EU-tagságnak hozadékai vannak az ország számára, csak 44 százalék mondta azt, hogy az EU tagság jó dolog. Ez a harmadik legalacsonyabb arány volt az EU-tagországok közül, ennél alacsonyabb arányban csak Görögországban (43 százalék) és Ausztriában (42 százalék) vélték úgy, hogy országuk EU-tagsága jó dolog.

Az ország uniós tagságát Szlovákiában a megkérdezettek 48 százaléka minősítette fontosnak, ez a legalacsonyabb arány az összes EU-tagország közül. Szlovákiában a megkérdezettek legnagyobb hányada (43 százalék) az ország EU-tagságának leglényegesebb hozadékaként az új munkalehetőségeket jelölte meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.