Gazdaság

Matolcsy: új típusú gondolkodásra van szükség az emberiség fennmaradásához

A fenntarthatóság "létkérdés, és a jövő megnyerésének minden szempontból a kulcsa".

2022.11.10 17:16MTI
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Új típusú gondolkodásra van szükség az emberiség fennmaradásához - jelentette ki Matolcsy György jegybankelnök csütörtökön a Budapesti Metropolitan Egyetem által rendezett TEDx konferencián.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke kifejtette: a jövőnk érdekében elő kell állítani azokat az új szabályokat, új gondolatokat, melyek a hosszú távú fenntarthatóság és értékállóság köré szerveződnek. A fenntarthatóság "létkérdés, és a jövő megnyerésének minden szempontból a kulcsa" - hangsúlyozta.

Matolcsy György a Kezedben a jövőd! címmel a fenntarthatóság témája köré szervezett budapesti tanácskozáson kiemelte: ma az emberi civilizáció, a világgazdaság egésze, kormányok, egyetemek komplex és összetett rendszerek. Idézte Szentgyörgyi Albert gondolatát, miszerint "látni kell, amit mindenki lát és gondolni, amit senki sem gondolt". Véleménye szerint ez kell a jövő megnyeréséhez.

Előadásában rámutatott, hogy az erőforrások 20 százaléka adja az eredmények 80 százalékát. Azt az 1 százalékot keressük, amivel elérhető a fenntarthatóság - tette hozzá. Az erőforrások 30-40 százaléka pedig veszteség, ezért nem szabad megvárni a jegybankelnök szerint, amíg a civilizáció minden területen új szabályokat hoz a káosz ellen. Az embereknek, egyetemeknek, kormányoknak, jegybankoknak elő kell állítani a szabályokat, amelyek beépítik a fenntarthatóságot, mint kulcsot a civilizációba, az országba, gazdaságba, az egyetemekre, a vállalatok működésébe.

Példaként említette, hogy az MNB megalkotta a Fenntartható közgazdaságtan elnevezésű globális vitairatot, a pénzügyi rendszerbe bevezette a zöld szabályozást. A bankrendszert a fenntartható beruházások felé terelik - mondta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.