Pénzügy

MNB: bennfentes információ alapján vett Est Media részvényeket egy magánszemély

58 mlliós bírságot kapott.

2022.06.13 22:30MTI

Az MNB 58 millió forint bírságot szabott ki egy magánszemélyre, aki bennfentes információ ismeretében Est Media részvényeket vásárolt, így a többi befektetőhöz képest tisztességtelen előnyhöz jutott - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn.

A közlemény szerint a magánszemély egy nappal azelőtt vásárolt részvényeket, hogy az Est Media bejelentette volna a Delta Systems Kft. megvásárlását.

A feltárt bizonyítékok alapján a magánszemély konkrét információval rendelkezett a tranzakció várható megvalósulásáról.

A magánszeméllyel kapcsolatban álló gazdasági társaság 2019. július 29-én egy OTC-ügylet keretében 10 millió darab Est Media részvényt vásárolt meg egy gazdasági társaságtól.

A bírságösszeg meghatározásánál a jegybank figyelembe vette, hogy az ilyen típusú jogszabálysértés különös súlyú a tőkepiac biztonságos működése szempontjából.

Az MNB az ügyben bűncselekmény gyanúja miatt feljelentést tesz a Fővárosi Főügyészségen.

A jegybank emlékeztetett: bennfentes információnak számít minden olyan pénzügyi eszközzel kapcsolatos információ, amely nyilvánosságra kerülése esetén alkalmas a pénzügyi eszköz árának lényeges befolyásolására. A tőkepiaci törvény, és a piaci visszaélésekről szóló uniós rendelet, a MAR is tiltja az ilyen információ felhasználásával kötött ügyleteket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.