Állategészségügy

Nébih: Hajdú-Bihar megyét is elérte a madárinfluenza

A mintegy 10 500 ludat számláló téglási állományban elhullások miatt figyeltek fel a madárinfluenza gyanújára.

2022.06.09 16:47MTI

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma madárinfluenza-vírus jelenlétét igazolta Hajdú-Bihar megyében, az érintett állományt felszámolták - közölte az MTI-vel csütörtökön a Nébih.

A mintegy 10 500 ludat számláló téglási állományban elhullások miatt figyeltek fel a madárinfluenza gyanújára. A gazdaság körül 3 kilométer sugarú védőkörzetet, és 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet jelöltek ki. A területeken további vizsgálatokat kezdtek, illetve járványvédelmi és állatmozgatási korlátozásokat léptettek életbe.

Közben Bács-Kiskun és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében védőkörzeteket oldott fel a Nébih, de ez - mint írták - nem jelenti a járványvédelmi fegyelem lazítását. Az előírások szigorú betartása a legfontosabb eszköze annak, hogy minimálisra csökkenjen a fertőződés kockázata. A veszélyeztetett területeken továbbra is zártan kell tartani a baromfiállományokat - olvasható a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.