Gazdaság

Elektromos autók gyártásába kezd a szerbiai Fiat, a dolgozók külföldön képezhetik magukat, vagy távozniuk kell

Az elektromos autók gyártása 2024 második felében kezdődhet meg, addig azonban a több mint 1800 dolgozónak továbbképzésre, illetve átképzésre van szüksége.

2022.05.26 05:30MTI

A külföldi továbbképzés vagy felmondás között választhatnak a szerbiai Fiat-gyár dolgozói, miután a gyár elektromos autók gyártását készíti elő, és az anyacég, a Stellantis szerint a dolgozókat ehhez át kell képezni - adta hírül a Telegraf című belgrádi napilap szerdán.

Az amszterdami székhelyű Stellantis nemzetközi vállalat a dél-szerbiai Kragujevacon, a Fiat gyárában kezd elektromos gépjárművek gyártásába. Erről április végén állapodott meg a cég a szerb kormánnyal, mivel a kragujevaci gyár egyharmadának a tulajdonosa a szerb állam. A beruházás összértéke 190 millió euró (több mint 73 milliárd forint), amelyből 48 millió eurót a szerb állam biztosít.

Az elektromos autók gyártása 2024 második felében kezdődhet meg, addig azonban a több mint 1800 dolgozónak továbbképzésre, illetve átképzésre van szüksége - közölte a vállalat. Az átállást elősegítendő a dolgozóknak felajánlották, hogy a cég egy másik, külföldi vállalatánál képezhetik magukat tovább a következő két évben, de választhatják a távozást is. Az előzetes hírek szerint néhány nap alatt a dolgozók mintegy negyede jelezte, kész külföldre költözni.

A hivatalos adatok szerint Szerbiában a tavalyi évben 2 235 794 személygépkocsit regisztráltak. A benzines és dízellel működő autók mellett egyre több elektromos jármű is megjelenik, noha számuk még mindig nagyon alacsony. 2021-ben mindössze 50 elektromos autót helyeztek forgalomba az országban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.