Háború

Az emelkedő rubel rejtélye

Tovább erősödhet az orosz valuta, szakértő szerint.

2022.05.08 18:20ma.hu

Miután márciusban a nyugati szankciók miatt elvesztette értékének közel felét, az orosz valuta rendkívüli fellendülést produkált, és több mint két éve nem látott szintre erősödött. Az RT Szergej Kopilovval, a BSC tanácsadó cég junior partnerével és a Plehanov Orosz Közgazdasági Egyetem vezető kutatójával beszélgetett, hogy megtudja, mi áll a rubel ellenálló képességének hátterében.

A kutató szerint a Nyugat nem teljesítette kötelezettségeit Oroszországgal szemben, amikor befagyasztotta az ország központi bankjának eszközeit. A régi rendszert eltörölték, ám ezek a szabályok határozták meg a régi rubel árfolyamát és a megállapításának megszokott megközelítéseit - mondta a szakértő, hozzátéve, hogy ezek a szabályok "már nem érvényesek".

Kopilov kifejtette, hogy a rubel erősödése annak köszönhető, hogy most már tisztán az exporton és az importon alapul, és értékét a vásárlóerő-paritás (PPP) határozza meg.

A szakértő azt is megjegyezte, hogy a szankciók előtt az orosz valuta mesterséges gyengülését a tőkekiáramlás támogatta. Így 2021-ben a nettó export (az áruk és szolgáltatások kivitelének többlete az importhoz képest) 122 milliárd dollárt tett ki. Ezeket a devizabevételeket külföldi eszközök vásárlására használták fel - mondta.

A szankciók és a Nyugat Oroszországgal szembeni pénzügyi kötelezettségeinek nem teljesítése idején ez a kiáramlás lehetetlenné vált - mondta Kopilov. Ezért az orosz gazdaságba az első negyedévben beérkezett 58 milliárd dollár "nyomást gyakorolt" a rubel felértékelődésére.

"A szakértői értékelés azt mutatja, hogy ilyen körülmények között a rubel 45-50 rubel/USA dollár szintre erősödhet, ha nem történik kiigazítás a monetáris politikában" - zárja Kopilov.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.