Háború

Európa legnagyobb gazdaságát csődhullám fenyegeti - állítja a bankvezér

Az Oroszország elleni agresszív szankciók pénzügyi sokkot okoznak Németországban.

2022.05.08 14:15ma.hu

Manfred Knof, a Commerzbank vezérigazgatója szerint Németországot csődhullám fogja sújtani az Ukrajnával kapcsolatos, Oroszország elleni szankciók miatt.

"Németországban veszélyben van az energiaellátás, az ellátási láncok összeomlanak, magas az infláció" - idézte Knofot a Handelsblatt című napilap.

A vezető szerint Németország külkereskedelmének csaknem egyharmada érintett, ami arra kényszeríti a vállalatokat, hogy a vevőkkel olyan kérdésekben, köztük a nyersanyagárak emelkedésében és az ellátási láncok szűk keresztmetszetében vitatkozzanak.

"Ne áltassuk magunkat: a piacainkon valószínűleg nőni fog a fizetésképtelenségek száma, és ezzel együtt a bankok kockázati céltartalékai is" - mondta Knof.

Pénteken Josep Borrell, az EU vezető diplomatája azt mondta, hogy a blokk külügyminiszterei a jövő héten ülnek össze, ha a tagállamok nem jutnak megállapodásra a hétvégéig az orosz olaj betiltásáról.

Brüsszel a hét elején ismertette az orosz olajembargóra vonatkozó terveket. Az intézkedés várhatóan kilenc hónapon belül lépne hatályba, a különböző kőolajtermékek esetében eltérő időkerettel.

Több uniós ország, köztük Magyarország, Szlovákia és a Cseh Köztársaság mentességet kér a tilalom alól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.