Koronavírus-járvány

Visszavetette a cseh gazdasági fejlettséget a koronavírus járvány

Éves szinten 2021-ben két százalékponttal, 88 százalékról 86 százalékra csökkent Csehország gazdasági fejlettsége az Európai Unió átlagához viszonyítva.

2022.01.24 12:28MTI

Az idén várhatóan megmarad ezen a szinten - olvasható a cseh pénzügyminisztérium hétfőn nyilvánosságra hozott új makrogazdasági előrejelzésében.

A prágai tárca statisztikájából kitűnik, hogy Csehország gazdasága változatlanul jobban áll, mint a három visegrádi partnere (Lengyelország, Magyarország, Szlovákia), illetve a régi uniós tagállamok közül Portugália vagy Spanyolország.

Ami a három visegrádi államot illeti éves összehasonlításban Lengyelország megmaradt a 72 százalékon, Magyarország egy százalékponttal 71 százalékra növelte fejlettségi színvonalát, míg Szlovákia 67 százalékról 65 százalékra esett vissza - mutat rá a cseh pénzügyminisztérium.

Az idei évre a cseh pénzügyi szakértők Csehország esetében stagnálást (86 százalék), míg a további három tagállam esetében egy-egy százalékpont javulást prognosztizálnak (Lengyelország 73 százalék, Magyarország 72 százalék, Szlovákia 66 százalék).

Az országok gazdasági fejlettségét a cseh elemzők a lakossági vásárlóerő összehasonlítása alapján határozták meg - áll a dokumentumban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.