Világgazdaság

Csökkent tavaly a forgalomba helyezett autók száma az EU-ban

A forgalomba helyezések 2021 egészében is elmaradtak az előző évitől.

2022.01.19 00:30MTI

Decemberben már a hatodik egymást követő hónapban csökkent az egy évvel korábbihoz képest az újonnan forgalomba helyezett autók száma az Európai Unióban az európai autóipari ágazati szakmai képviseleti szervezet, az ACEA jelentése alapján. A forgalomba helyezések 2021 egészében is elmaradtak az előző évitől.

Decemberben 795 ezer személygépkocsit helyeztek forgalomba az Európai Unióban, 22,8 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

A decemberivel együtt már a hatodik egymást követő hónapban csökkent éves bázison nagyjából húsz százalékkal a forgalomba helyezett új személygépkocsik száma az EU-ban. Éves növekedés csak a március-júniusi időszakban volt tavaly, a legnagyobb mértékű, több mint háromszoros, áprilisban. Januárban és februárban is kevesebb autót helyeztek forgalomba mint az előző évben, mintegy húsz százalékkal.

A tavalyi egész évben az előző évinél 2,4 százalékkal kevesebb, 9,7 millió új autót helyeztek forgalomba az Európai Unióban. A válság előttitől, a 2019-es forgalomba helyezésektől 3,3 millióval marad el a 2021-es forgalomba helyezések száma. Míg a 2020-as csökkenés elsősorban a válság gazdasági aktivitást és keresletet visszafogó hatására vezethető vissza, a 2021-es csökkenés oka elsősorban a félvezetőalkatrészek hiánya miatt lelassult gyártás volt.

A legtöbb autót a Volkswagen konszern márkáiból helyezték forgalomba tavaly, 2,437 milliót, 4,8 százalékkal kevesebbet, mint 2020-ban. A legnépszerűbb márka a VW volt 1,082 milliós, az előző évinél 6,7 százalékkal kevesebb forgalomba helyezéssel. A Volkswagen konszern piaci részesedése 25,1 százalékra csökkent 25,8 százalékról, a VW márka piaci részesedése 11,2 százalékra csökkent 11,7 százalékról.

A legnagyobb növekedést a Hyundai csoport érte el 2021-ben, 18,4 százalékosat. A legnagyobb mértékben, 27,0 százalékkal a Mitsubishi és 24,2 százalékkal a Honda forgalomba helyezései csökkentek 2021-ben.

A négy legnagyobb nemzeti piac közül csak Németországban csökkent az éves forgalomba helyezések száma 2021-ben, 10,1 százalékkal. A négy közül a legnagyobb növekedés Olaszországban volt, 5,5 százalékos, Spanyolországban 1,0 százalékos, Franciaországban 0,5 százalékos.

A legnagyobb éves növekedés Horvátországban és Görögországban volt, 24,7 és 24,6 százalékos. A legnagyobb mértékben, 22,0 százalékkal Litvániában csökkentek a forgalomba helyezések.

Decemberben Magyarországon 8742 személygépkocsit helyeztek forgalomba, 31,2 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbi 12,7 ezernél. A tavaly forgalomba helyezett személygépkocsik száma 4,8 százalékkal csökkent 122 ezerre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.