Gazdaság

KSH: 2,6 százalékkal nőtt az ipari termelés augusztusban

Augusztusban az ipari termelés 2,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, munkanaphatástól megtisztítva a termelés 0,6 százalékkal emelkedett.

2021.10.13 21:30MTI

Az előző hónaphoz viszonyítva 2,7 százalékkal csökkent a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás - erősítette meg szerdán második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A termelés volumene kissé meghaladta a járvány előtti, 2019. augusztusi szintet - tették hozzá.

A legnagyobb mértékben a villamos berendezés gyártása nőtt, 29,9 százalékkal. A legnagyobb súlyú járműgyártás nagyrészt a globális félvezetőhiány okozta gyárleállások következtében jelentősen, 33,7 százalékkal visszaesett. A számítógépek, elektronikai, optikai termék gyártása 4,3 százalékkal maradt el a tavaly augusztusitól.

Az ipari export volumene alig 0,2 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 23 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 33,2 százalékkal, a 17 százalékos súlyú számítógépek, elektronikai és optikai termékek exportja 5,8 százalékkal visszaesett. Mind a járművek, mind az elektronikai termékek kivitele második hónapja csökkent éves összevetésben. Az élelmiszerexport jelentősen megélénkült, az előző havi 2,4 százalék után ismét kétszámjegyű 13,8 százalékos növekedést mutatott. A villamosberendezések exportja 29,7 százalékkal, a gépipari export 12,7 százalékkal haladta meg a tavaly augusztusit, a gyógyszerkivitel viszont 7,9 százalékkal visszaesett.

Az ipar belföldi értékesítése 15,8, a feldolgozóiparé 15,9 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.

A járműipar belföldi eladásai 21,3 százalékkal estek vissza, a számítástechnikai és elektronikai cikkeké viszont 41,2 százalékkal meghaladta a tavaly augusztusit. A gépipar belföldi eladásai 30,7 százalékkal, a villamos berendezések gyártóié 31,3 százalékkal nőtt, az élelmiszeripari cégek belföldi értékesítése 10,2 százalékkal haladta meg a tavaly augusztusit.

A fogyasztási cikkek belföldi értékesítése 13,0 százalékkal, ezen belül a tartós fogyasztási cikkeké 32,2 százalékkal nőtt, a beruházási javak belföldi értékesítése a tavaly augusztusi szinten stagnált.

Az augusztusban feladott új megrendelések volumene 12,5 százalékkal elmaradt a tavaly augusztusitól, az új exportrendelések 15,7 százalékkal csökkentek, az új belföldi rendelések 6,5 százalékkal emelkedtek. A megfigyelt ágazatok teljes rendelésállománya 10,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az export megrendelések állománya 11,9 százalékkal magasabb, a belföldi rendelések 2,5 százalékkal csökkentek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.