Élelmiszerbiztonság

Rákkeltővé minősítettek egy itthon is sok ételben használt anyagot, betilthatja az EU

Az E171 jelzésű élelmiszerszínezéket fehér színű ételek előállítása során használják.

2021.05.07 16:20ma.hu

Nem zárható ki, hogy egy Magyarországon is használt élelmiszerszínezék, az E171 - más néven titán-dioxid - amely a csokoládétól a rágógumiig számos termékben megtalálható, rákkeltő hatású - állapította meg több ezer vonatkozó kutatás eredményének áttekintése után az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA). Az Európai Bizottság ezért a betiltását javasolja - számolt be róla a The Guardian cikke alapján a Hvg.hu.

A lap szerint a titán-dioxidot régóta használják az élelmiszerek fehérre festésére, ám a szakemberek jó ideje aggódnak emiatt, ugyanis attól tartanak, hogy rákkeltő hatása lehet. Franciaország ezért már 2019-ben betiltotta a használatát, ám az Európai Unió többi országában, köztük Magyarországon is engedélyezett az anyag.

Az európai egészségügyi biztos, Stella Kyriakides a Twitteren írt arról, hogy az EFSA vizsgálódásának eredménye után az Európai Bizottság a szer unión belüli alkalmazásának betiltására fog javaslatot tenni. Ennek érdekében még ebben a hónapban párbeszédet kezdeményez a tagországokkal.

Az EFSA az E171-nel kapcsolatos kutatási eredményekre támaszkodva azt mondja, a fogyasztásával nem zárható ki a genotoxicitás, vagyis az, amikor egy vegyület roncsolja a DNS-t. A szervezet szerint az anyagból nem állapítható meg olyan napi maximális mennyiség, amelynek fogyasztása még biztonságosnak tekinthető.

Az E171 a levesekben, szendvicsekben, valamint a kisgyermekek és a csecsemők számára készített szószokban is megtalálható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.