A Strabagra, az Egútra, és a Colasra szabták ki

3 milliárd forint bírság! Felosztották egymás közt a piacot

Három útépítő céget, a Strabag Zrt.-t, az Egút Zrt.-t és a Colas Dunántúli Zrt.-t összesen közel 3 milliárd forintra bírságolta meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenykorlátozó megállapodás miatt.

2009.01.30 14:25MTI

A GVH megállapította, hogy a Strabag Zrt., a Colas csoporthoz tartozó Egút Zrt., valamint a He-Do Kft. 2002 és 2006 között számos Heves és Nógrád megyei út- és hídépítési, illetve felújítási közbeszerzési pályázat kapcsán felosztotta egymás között a piacot, és előre megállapodott az ajánlati árban. 

A tenderek összértéke közel egymilliárd forint volt. A GVH a Strabagra 1,7 milliárd forint, az Egútra pedig 1,2 milliárd forint bírságot szabott ki. A Colas Dunántúli Zrt. és a He-Do Kft. a Heves Város Önkormányzata által a Heves Vásártér út útépítési munkáira kiírt tenderhez kötődően állapodtak meg előre az ajánlati árban. 

Ezért a jogsértésért a Colas Dunántúli Zrt.-nek 6 millió forint bírságot kell fizetnie, míg a He-Do Kft. esetében a hivatal eltekintett a bírságtól. A GVH közleménye hangsúlyozza, hogy a bírság összegének meghatározásánál figyelembe vette a jogsértéssel érintett tenderek összértékét, de súlyosbító szempont volt az, hogy a Strabag és az Egút esetében a versenyhatóság 2006-ig már négy alkalommal is megállapított a mostani eljárásban feltárttal azonos jellegű, jogsértő magatartást. 

A GVH 2006. szeptember 18-án kezdte meg a vizsgálatot, amelynek részese volt a Swietelsky Építő Kft. is, de a 2009. január 29-én lezárult eljárás során a Swietelsky Kft.-vel szemben nem került elő olyan bizonyíték, amely a jogsértésben való részvételét bizonyította volna, így a hivatal a társasággal szemben megszüntette az eljárást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.