Versenyfelügyelet

Harminc éves a Gazdasági Versenyhivatal

A GVH-ra fordított társadalmi kiadás többszörösen megtérült.

2020.11.20 23:30MTI

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megalakulása óta 5054 eljárást indított a tiszta gazdasági verseny védelmében, 1298 esetben szabott ki versenyfelügyeleti bírságot összesen 100 milliárd 848 millió 726 ezer 900 forint összegben - tájékoztatott a hivatal pénteken annak alkalmából, hogy az Országgyűlés éppen harminc éve határozott a hivatal megalapításáról.

A GVH közleménye szerint a legkisebb versenyfelügyeleti bírságot, 5000 forintot 1993-ban egy egyéni vállalkozó kapta, aki nem tájékoztatta a termelőket a felvásárlás átvételi feltételeiről. A legnagyobb bírság viszont ennek csaknem másfélmilliószorosa, 7 milliárd 178 millió forint volt, amelyet a versenyhatóság a vasútépítő kartellben részt vevő hét építőipari nagyvállalatra rótt ki két évtizeddel később - közölte a versenyhatóság.

A közleményben hangsúlyozzák, a GVH-ra fordított társadalmi kiadás többszörösen megtérült. Csak a 2010-es években a GVH beavatkozásainak köszönhetően 150 milliárd forintnál több maradt a fogyasztók zsebében azáltal, hogy a GVH áremelkedéssel járó kartelleket számolt fel, vagy ilyen fúziókba avatkozott be.

A közleményben kiemelik, hogy a világ versenyhatóságait tömörítő Nemzetközi Versenyhálózat (ICN) éves konferenciájának 2021-ben Magyarország adhat otthont, ami a magyar hivatal elmúlt három évtizedében kivívott nemzetközi szakmai elismertségét jelzi. A GVH a 3 napos világkongresszusra 139 országból 500 hatósági vezetőt és versenyjogi szakembert vár Budapestre. A tervek szerint további 2000-en követik élőben interneten az eseményt a világ minden tájáról - tájékoztatott a GVH.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.