Gazdaság

MNB: az élelmiszerek és az üzemanyagok fékezték az inflációt októberben

Az árazási döntéseket az elmúlt hónapokban a koronavírus-járvány következtében nagyobb változékonyság és a szokásostól eltérő szezonális mintázat jellemezte.

2020.11.10 23:30MTI

Elsősorban az élelmiszerek és az üzemanyagok alacsonyabb árdinamikája következtében októberében az infláció 0,4, míg a maginfláció 0,2 százalékponttal mérséklődött az előző hónaphoz képest és 3,0 százalékos, illetve 3,8 százalékos volt. Az indirekt adóktól szűrt maginfláció 3,2 százalékos értéket mutatott az előző havi 3,5 százalék után - így értékelte az októberi inflációs adatokat keddi elemzésében a Magyar Nemzeti Bank.

A tartósabb inflációs tendenciákat megragadó jegybank által számított mutatók közül a keresletérzékeny termékek éves inflációja a szeptemberi 3,0 százalékról 2,7 százalékra csökkent, míg a ritkán változó árú termékek inflációja az előző havi 0,1 százalékpont csökkenés után változatlanul 4,0 százalékos maradt októberben.

Az árazási döntéseket az elmúlt hónapokban a koronavírus-járvány következtében nagyobb változékonyság és a szokásostól eltérő szezonális mintázat jellemezte - állapította meg a jegybank elemzése. A nyári hónapok magasabb átárazásait követően szeptembertől erősödtek a dezinflációs hatások - tették hozzá.

Az élelmiszerek inflációja mérséklődött az előző hónaphoz képest, a feldolgozatlan élelmiszerek árindexe a friss gyümölcsök és a burgonya árcsökkenése következtében mérséklődött, míg a feldolgozott élelmiszerek inflációjának csökkenése döntően a tej és a tejtermékek áraihoz kapcsolódott.

Az üzemanyagárak éves indexe az előző hónaphoz képest főként a tavaly októberi üzemanyagár-emelkedés bázishatása következtében mérséklődött.

Az iparcikkek éves inflációja lényegében nem változott októberben, a tartós iparcikkek árindexe az előző hónaphoz képest emelkedett, a nem tartós iparcikkek árindexe több termék együttes árcsökkenése következtében mérséklődött.

A piaci szolgáltatások árai az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal emelkedtek. A korábbi évek átlagánál alacsonyabb havi árdinamikát főként a mobiltelefon, internet szolgáltatások árainak csökkenése okozta - jegyezte meg az MNB.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.