Gazdaság

Francia tulajdonba kerül a lenti tetőcserépgyár

Az összeolvadással Európa vezető kerámia tetőcserépgyártó vállalkozása jön létre.

2020.10.23 03:35MTI

A francia Terreal megállapodást írt alá a kerámia és beton tetőfedő anyagokat gyártó Creaton felvásárlásáról, az akvizícióval a Lentiben található Creaton South-East Europe Kft. is a Terreal tulajdonába kerül - közölte a társaság.

A közlemény szerint a Creaton csoport a cseréptető piacon Németországban és Lengyelországban az első, a délkelet-európai régióban a második helyet foglalja el. A vállalatcsoport hét németországi, három lengyelországi és egy magyarországi tetőcserépgyártóból, valamint egy kiegészítő gyárból és négy regionális raktárból áll. A bajorországi wertingeni székhelyű Creaton csoport 1290 embert foglalkoztat, árbevétele 2019-ben 225,1 millió euró volt.

A magyarországi cég a nyilvánosan hozzáférhető adatok szerint tavaly 15,071 milliárd forintos árbevételt ért el, ebből a belföldi bevétel 4,15 milliárd, az export 10,92 milliárd forint volt. Egy évvel korábban a cég 15,8 milliárd forint nettó bevételt ért el. A Creaton South-East Europe Kft. üzemi eredménye 1,509 milliárd forint volt tavaly, míg 2018-ban 1,151 milliárd forint, adózott eredménye 1,074 milliárd forintot tett ki 2019-ben, szemben az egy évvel korábbi 856,3 millió forinttal.

A Terreal 4 szakterületen (tetőfedés, napenergia-hasznosítás, szerkezet, homlokzat- és épületdíszítés) több mint 2000 embert foglalkoztat, éves árbevétele megközelíti a 400 millió eurót.

A közlemény szerint az összeolvadással Európa vezető kerámia tetőcserépgyártó vállalkozása jön létre, amely üzemeket működtet Franciaországban, Németországban, Lengyelországban, Délkelet-Európában, az Egyesült Államokban és Dél-Koreában, és lesznek kirendeltségei Olaszországban, a Benelux államokban, Spanyolországban és más exportpiacokon is. A 2020. évre több mint 610 millió eurós forgalmat becsülnek.

Az ügylet lezárására a hatósági engedélyektől függ, várhatóan 2021 első negyedévében - közölték.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.