Világgazdaság

Öt százalékot meghaladóan esett az olajár

A koronavírus-járvány felpörgő újabb hulláma azt eredményezheti, hogy sok ország a tavaszihoz részben hasonló korlátozásokat vezet be, ami a kereslet drasztikus visszaesését eredményezné.

2020.10.01 23:30MTI

Több mint 5 százalékkal csökkent a kőolaj ára csütörtök délután mindenekelőtt a befektetőknek arra a félelmére, hogy a koronavírus-járvány felpörgő újabb hulláma azt eredményezheti, hogy sok ország a tavaszihoz részben hasonló korlátozásokat vezet be, ami a kereslet drasztikus visszaesését eredményezné.

Röviddel 17.30 óra után az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 2,18 dollárral (5,15 százalékkal) 40,12 dollárra esett. A nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára pedig 2,36 dollárral (5,87 százalékkal) 37,86 dollárra zuhant.

Árcsökkentő tényező az is, hogy Líbia - közel tíz hónap szünet után - újraindította olajtermelését és -exportját. Csütörtöki bejelentés szerint Líbia napi 100 ezer hordóról egy hét alatt napi 270 ezer hordóra növelte olajtermelését. Líbia tíz hónapja még napi 1,3 millió hordó kőolajat bányászott.

Gyengítette a kőolaj árát az a nem hivatalos adat is, amely szerint szeptemberben napi 160 ezer hordóval nőtt az OPEC olajtermelése augusztushoz képest.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.