Hazánk jól szerepelt

Bajnai: Tavaly 450 milliárd forint uniós támogatást fizettek ki

Magyarország jól szerepelt 2008-ban a uniós pénzügyi források kifizetésében, a különböző programok révén 450 milliárd forintot kaptak meg a projektgazdák - nyilatkozta Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter az MTI-nek.

2009.01.18 08:45MTI

Magyarország jól szerepelt 2008-ban a uniós pénzügyi források kifizetésében, a különböző programok révén 450 milliárd forintot kaptak meg a projektgazdák - nyilatkozta Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter az MTI-nek.

Elmondta: az előzetes gyorsjelentés szerint 2008-ban a legtöbb forrást, 216,3 milliárd forintot az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) programjaira kifizettek ki.

A múlt évben felgyorsult az I. Nemzeti Fejlesztési Terv forrásainak kifizetése is, a fejlesztésekért 117,5 milliárd forintot utaltak át a nyerteseknek.

Bajnai Gordon elmondta, hogy a 2007-2013. évi Új Magyarország Fejlesztési Tervben 440 pályázatot hirdettek meg tavaly december végéig, és a kiemelt projekteket is figyelembe véve 3.900 milliárd forint uniós fejlesztési forrás vált már elérhetővé.

A fejlesztési miniszter kiemelte, hogy 2008. december 31-éig az ÚMFT kiírásaira 21 ezer pályázat érkezett 1.200 milliárd forint támogatást igényelve. A mostanáig nyertes 8.100 pályázatból 5.700-nál már megkötötték a támogatási szerződéseket, összesen 300 milliárd forint értékben.

Bajnai Gordon elmondta: a hazai fejlesztési terv nemzetközi összehasonlításban is jól teljesít, ütemesen halad, az Európai Bizottsághoz eddig a tagországok által benyújtott mintegy 40 nagyprojekt közül 16-ot Magyarország küldött ki Brüsszelbe.

Ezekből egyet, a debreceni villamos projektet már jóvá is hagyta az Európai Bizottság. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv pályázatairól szólva a miniszter kiemelte, hogy már az eddigi döntések alapján is 350 iskolafelújítás valósul meg 103 milliárd forint támogatás révén, 23 új, vagy átalakított járóbeteg-intézet jön létre 20 milliárd forint fejlesztéssel.

A városrehabilitációs program keretében eddig 120 projekt részesült összesen 35 milliárd forint támogatásban.

A regionális operatív programokban 290 helyi közlekedésfejlesztési projektet támogatnak 113 milliárd forint értékben, amely révén 2010-re 1.000 kilométer útszakasz újulhat meg, jöhet létre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.