Világgazdaság

Újra pozitív tartományban az olaj ára

Mínuszba került hétfőn az olaj ára.

2020.04.21 09:30ma.hu

Hétfőn a történelem során először negatív értéket vett fel az olaj ára az Egyesült Államokban.
Ennek közvetlen oka, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági hibernáció és a nagy olajtermelők közti játszmák miatt az 1930-as évek óta nem látott sokkok érik az olajpiacot.
A válság miatt bezuhant a kereslet, de a termelés leállításának technikai és politikai gátjai vannak.
Ezért nagy túltermelés alakult ki, a tárolók megteltek, egyeseknek megérte fizetni azért, hogy valaki elvigye tőlük az olajukat.
A negatív ár azonban egyszeri anomália, ami a koronavírus-sokk, az amerikai olajpiac egyes jellegzetességeinek és egyszeri eseményeknek a furcsa összejátszásából ered.
Ettől függetlenül a piac árazása szerint a közeljövőben marad az alacsony olajár, ennek azonban lehetnek még negatív gazdasági következményei is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.