Koronavírus-járvány

Vírusjárvány idején tudja mire teszteli az ITM laborja a fertőtlenítőket? Baktériumra és gombára!

Összesen 69-féle kézfertőtlenítőt, antibakteriális szappant, folyékony szappant és tusfürdőt, felületfertőtlenítőt ellenőriztek.

2020.04.05 02:30ma.hu

A lent közölt adatokból persze nem derül ki hogy mit, hogyan teszteltek, mit jelent az, hogy nem felelt meg. Az a furcsa, hogy ha a termékekre fel van tüntetve a vírusölő hatás is, ezt a tényt a nyilvánosságra hozott tesztben viszont nem tüntetik fel, és a teszt végeredménye alapján úgy tűnik, hogy nem is vizsgálták. Kettő, a Magyarországon közelmúltban boltban is kapható terméket úgy tüntettek fel közleményükben, hogy csak online áruházban lehet kapni, és érdekes módon csak ez a két termék nem felelt meg a bakteriális és gombaölésben a kézfertőtlenítők között, ami furcsa, hiszen elvileg 70% etanol tartalommal rendelkeznek. Így is kapták meg az engedélyüket, ezekkel az összetevőkkel. Viszont ez így lehetetlen. Vagy nem megfelelő anyag volt a termékekben, vagy hamisított termékeket teszteltek, vagy a teszt maga valótlan. Hamarosan kiderül majd, mi lehet az igazság.

Majdnem 70 fertőtlenítő hatásúként kínált termék közül csak kettő bizonyult teljesen hatástalannak - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A közlemény szerint a tárca Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma összesen 69 féle kézfertőtlenítőt, antibakteriális szappant, folyékony szappant és tusfürdőt, felületfertőtlenítőt ellenőrzött.

A terméklista ide kattintva elérhető >>>

A vizsgálat e szerek közül 14 esetében nem igazolta teljes körűen a címkén vállalt tisztító, fertőtlenítő hatásokat, ám mindössze két, kizárólag webshopban kínált kézfertőtlenítő bizonyult az ITM közleménye szerint  teljesen hatástalannak, amit a gyártó cáfolt közleményében., miszerint:

A hatósági vizsgálat csak és kizárólagosan baktericid és fungicid hatásvizsgálatokra terjedt ki, virucidra nem. A vizsgálaton az került megállapításra, hogy adott idő alatt nem csökkentette kellő mértékben a megvizsgált sorozat gyártási számú terméknél a baktérium és gomba mértékét, nem pedig, hogy a termék hatástalan.

Emellett az ITM arra is felhívta a figyelmet, hogy a koronavírus-fertőzés terjedésének legjobb ellenszere az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásai szerint az otthonmaradás mellett a minél gyakoribb, langyos vizes-szappanos kézmosás.

Az általuk "érdekes" módszertani szempontok alapján tesztelt 29 különböző típusú kézfertőtlenítő közül végül nyolc nem teljesítette maradéktalanul a csomagoláson vállalt antibakteriális vagy gombaölő hatást. E cikkek közül került ki az a két, csak online módon értékesített termék is, amelyek az ITM szerint semmilyen fertőtlenítő hatást nem produkáltak.

A hatósági fellépés eredményeként az egyik honlap időközben elérhetetlenné vált - tették hozzá.

A 19 féle antibakteriális hatásúként árult szappan és tusfürdő közül négy folyékony szappan nem hozta az ígért hatást a laborvizsgálat alapján.

A felületfertőtlenítők még jobb arányban teljesítették vállalásaikat, 21 típusból összesen két termék esetében találtak problémát a szakemberek, az egyik a gombaölő hatás szempontjából, a másik pedig csak az ajánlott hígításban nem felelt meg az ellenőrzésen.

A vizsgált árucikkeket és az eredményeket termékcsoportonként, tételesen bemutató táblázatok a fogyasztóvédelmi honlapon elérhetőek.

Az ígért fertőtlenítő hatást csak részben teljesítő termékek a csomagoláson, címkén olvasható információk valósághű módosítása után forgalmazhatók - közölték.

Az ITM a vizsgálati eredményeket megküldte a Nemzeti Népegészségügyi Központnak, amely piacfelügyeleti hatóságként eljár a jogsértő vállalkozásokkal szemben.

A tárca a veszélyhelyzet meghirdetése óta figyeli a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat és a megtévesztő tájékoztatás megvalósulását, indokolt esetben határozottan fellép a magyar családok védelme érdekében.

A fogyasztóvédelmi eljárások folyamatban vannak, az e-kereskedelemben kapható kézfertőtlenítők ellenőrzése folytatódik - írták.

Kitértek arra is, hogy a túlzott kézfertőtlenítés akár káros is lehet, kiszárítja a bőrt, amely kirepedezve könnyebben fertőződik. A járvány terjedésének lassítását akkor segíthetjük a leghatékonyabban, ha betartjuk a kijárási korlátozást, és kizárólag alapos indokkal mozdulunk ki otthonról - áll a közleményben.

A vizsgált árucikkeket és az eredményeket termékcsoportonként, tételesen bemutató táblázatok itt érhetőek el >>>

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.