Aki pénzt kap, dolgozzon?

Az összes szociális segélyen élőnek munkát biztosítanak Szegeden

Szegeden megnégyszerezik az önkormányzati cégek által alkalmazott közfoglalkoztatotti létszámot, hogy a tavaly év végén megváltoztatott jogszabály alapján munkát biztosítsanak a városban élő, és munkára alkalmas ezerötszáz szociális segélyből élőnek - jelentette be szerdán Botka László (MSZP).

2009.01.14 13:50MTI

A polgármester kifejtette: csaknem ezerhétszáz olyan álláskereső van a Tisza-parti városban, akik kiestek a munka világából, már nem részesülnek munkanélküli segélyben és az önkormányzat rendszeres szociális támogatásából élnek; közülük mintegy kétszázan nem alkalmasak a rendszeres munkavégzésre, a többieknek viszont ezentúl az önkormányzat biztosítja a törvényben előírt munkát.

Az önkormányzatnak az a célja, hogy mindenkinek, aki képes a munkavégzésre, biztosítsa azt a kilencven ledolgozható munkanapot, amely a jogszabályok szerint feltétele a további rendszeres segélyezésnek, illetve az első lépés ahhoz, hogy valaki visszakerüljön a munka világába - tette hozzá a város első embere. Szeged város önkormányzata annak érdekében, hogy valamennyi álláskereső számára felajánlhassa ezt a lehetőséget, saját cégeinél megnégyszerezi a közfoglalkoztatottak számát, amivel 525 munkahelyet teremt, vagyis mindenkinek állást tud biztosítani.

Az érintettek ez idő alatt nem szociális segélyt, hanem munkabért kapnak, amit az őket alkalmazó cég vagy vállalkozás az állami költségvetésből visszaigényelhet. A polgármester hangsúlyozta, ha valaki alkalmas a munkavégzésre, de nem fogadja el a felajánlott lehetőséget, kiesik a támogatási rendszerből. Botka László elmondta: a tapasztalatok szerint a jelenleg rendszeres szociális segélyben részesülők alig tíz százaléka roma származású, tehát Szegeden nem igaz, hogy kisebbségi problémát kell megoldani.

Emellett kétszer annyi felsőfokú végzettségű van a munkára alkalmasok közt, mint azok, akik a nyolc általánost sem végezték el. A város első embere hozzátette: a program fontosságára való tekintettel a következő közgyűlésen kezdeményezi az önálló közfoglalkoztatási bizottság felállítását.

Korábban is volt már közhasznú foglalkoztatás a városban, 2008 decemberében már több mint 120-an dolgoztak ennek keretében a városi cégeknél.

Többen a határozott munkaszerződés letelte után felvételt is nyertek az adott munkahelyre. Az első számú foglalkoztató a Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., amely a tavalyi százról kétszázra növeli majd a létszámot, de szintén jelentős bővítést hajt végre a Szegedi Kistérségi Többcélú Társulás Humán Szolgáltató Központ is, mely tizenhétről százra növeli az így alkalmazottak számát.

Míg előbbinél a közterületek tisztántartásában segítenek majd a közmunkások, utóbbinál például a hajléktalanellátásban egészítik ki a szakmai munkát. Jelentős segítséget nyújtanak az így felvett dolgozók a Szegedi Vadasparkban is.

Veprik Róbert igazgató az MTI-nek elmondta: nagyon jó tapasztalataik vannak a korábbi évekből, és több olyan dolgozójuk van jelenleg is, akikre így találtak rá, majd közalkalmazottá váltak. Emellett sokakat alkalmaznak a Városőrségnél is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.