Pénzügy

Olcsóbb már az eurós utalás

Ugyanannyit kell majd fizetni az euró átutalásért, mint a Magyarországon belül tranzakciókért.

2019.12.16 18:26ma.hu

December 16-tól az euróövezeten kívüli tagállamokban alacsonyabb lesz az euróban történő, határokon átnyúló fizetések díja a fogyasztók és vállalkozások számára, írta közleményében az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete.

Az uniós szabályok biztosítják, hogy az euróövezeten kívüli tagállamokban – Bulgáriában, Horvátországban, Csehországban, Dániában, Magyarországon, Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában, Lengyelországban, Romániában és Svédországban – az euróban történő, határokon átnyúló fizetések díja megegyezzen a belföldi fizetések díjával. Így aki például eurót szeretne külföldre küldeni, mostantól ugyanazt a díjat fizeti majd, mintha a saját országán belül, a saját pénznemét utalná át.

„Egy romániai család például, amely euróban szeretne pénzt küldeni a Párizsban Erasmus-programban részt vevő gyermekének, többé nem kell, hogy figyelembe vegyen többletköltségeket, mivel mostantól ugyanazt a díjat kell, hogy fizesse, mint egy belföldi tranzakcióért Romániában” – nyilatkozta Valdis Dombrovskis, ügyvezető alelnök, az emberközpontú gazdaságért felelős biztos.

A közlemény megjegyzi, hogy következő lépésként 2020 áprilisától azok a rendelkezések is alkalmazhatók lesznek, amelyek lehetővé teszik, hogy az uniós fogyasztók összehasonlíthassák a devizaváltási díjakat, amikor kártyáikkal egy másik uniós pénznemben fizetnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.