Fenntarthatóság

Magyar cég száll be a húshelyettesítő vegán termékek amerikai piacára

A tervek szerint 2021 végére 5 millió dollár árbevételt érnek el, öt év alatt pedig 4 ezer tonna terméket adnak el.

2019.12.02 22:27MTI

A Plantcraft Innovációs Kft. 150 millió forint tőkebefektetést kapott az X-Ventures Gamma Kockázati Tőkealaptól, terveik szerint húshelyettesítő vegán termékeiket az Amerikai Egyesült Államok piacán értékesítik - közölte a magyar startup cég hétfőn az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a Plantcraft több év kutatási munka eredményeként fejlesztett ki természetes növényi fehérjeforrások és egyedi hozzávalók felhasználásával szója-, glutén- és adalékanyagmentes felvágottakat, hogy a másodgenerációs húshelyettesítő termékekkel az amerikai piacra léphessen.

Az MTI érdeklődésére a társaság közölte, jövőre lép az Amerikai Egyesült Államok piacára, a tervek szerint 2021 végére 5 millió dollár árbevételt érnek el, öt év alatt pedig 4 ezer tonna terméket adnak el.

Az Amerikai Egyesült Államokban javában zajlik a növényi alapú húshelyettesítők forradalma - írják a közleményben. Az amerikai lakosságnak jelenleg 5 százaléka vegetáriánus, 3 százaléka vegán, ami a lakosság számát és fogyasztási szokásait nézve is nagy piacnak számít - tették hozzá.

A céget az Új-Zélandon élő, magyar származású Ohens Katalin és a budapesti Hetényi Csaba alapította, akik egy magyar biotechnológus kutató receptje alapján indultak el a termékfejlesztésben, a startup munkáját a berlini Proveg Incubator és a budapesti CEU InnovationsLab is segíti.

Hetényi Csaba, a Plantcraft társ-alapítója a közleményben kiemelte, az induló termékcsoportban a paték már teljes mértékben elkészültek, néhány termék az utolsó fejlesztési fázisban vannak, reményeik szerint egy-két hónap múlva elnyerik a végleges formájukat, ízüket, és megkezdhetik a piaci bevezetést az Egyesült Államokban.

Zsembery Levente, az X-Ventures Alpha Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. vezérigazgatója a közleményben elmondta, jelentős piaci potenciált látnak a Plantcraft termékeiben és a csapat által felhalmozott know-how-ban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.