E-cigi

Szigorítás jöhet az e-cigiknél

Nem csak kifejezetten a nikotintartalmú töltőfolyadékok lesznek jövedékiadó-kötelesek, hanem a "mentesek" is.

2019.11.12 11:31ma.hu

Változhat az elektromos cigaretta után a jövedéki adó fizetési kötelezettség: a nikotint nem tartalmazó töltőfolyadék is jövedékiadó-köteles termék lehet a jövőben - mondta az InfoRádiónak az RSM vám-, jövedéki és termékdíj-tanácsadás üzletágának vezetője.

Nagy valószínűséggel olyan szabályozás fog életbe lépni, amely szerint a mostanival ellentétben nem csak kifejezetten a nikotintartalmú töltőfolyadékok lesznek jövedékiadó-kötelesek, hanem a "mentesek" is. Ezek fogyasztása és forgalmazása is jövedéki igazgatási és adóztatási kérdés lesz - mutatott rá Falcsik István, az RSM vám-, jövedéki és termékdíjtanácsadás üzletágának vezetője az InfoRádió Adóinfó című műsorában.

Arra a kérdésre, hogy miért változhat a szabályozás, a szakember azt mondta, hogy egyrészt külföldön sem boldogulnak e termékkör pontos kezelésével: van, ahol nem tartozik a jövedéki igazgatás hatálya alá az e-cigaretta és az adóztatási kérdést is másként oldják meg, máshol az egész folyamat jövedéki igazgatás alá tartozik. Ez számos helyen anomáliát okozhat az EU-n belüli szállításoknál, részben a "nyomkövető" elektronikus rendszerben, vagy például azzal, ha az egyik országban egy termék jövedékiadó-köteles, a másikban pedig nem.

Másrészt a szakemberek úgy ítélik meg, hogy a nem nikotintartalmú termék sem biztos, hogy kívánatos. Ilyenkor az adózási és igazgatási intézkedések is alkalmasak arra, hogy visszaszorítsák a termékkör széles körű használatát - mondta Falcsik István.

Felidézte, az ügyben már konkrét javaslatokat is olvastak, az EU-ban ez egy előrehaladott kérdésnek számít. A szakember szerint nagy esély van rá, hogy az új szabályt rövid időn belül be is vezetik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.