Élelmiszerbiztonság
Kőolaj eredetű szennyeződést mutattak ki csecsemőtejporokban
Ezek az anyagok rákkeltő és génkárosító hatásúak lehetnek, mégsincs jogszabályban rögzített egészségügyi határérték, amely gátat vetne élelmiszeripari használatuknak.
2019.10.24 18:45MTIKőolaj eredetű szennyeződést mutattak ki csecsemőknek készített tejpor termékekben egy nyugat-európai vizsgálatban - közölte csütörtökön a Foodwatch nemzetközi élelmiszeripari fogyasztóvédelmi szervezet.
A berlini központú civil szervezet közleménye szerint laboratóriumi vizsgálatok ásványolaj eredetű aromás szénhidrogének (MOAH) jelenlétét mutatták ki Németországban, Franciaországban és Hollandiában forgalmazott termékekben.
A szennyezést a Nestlé, a Danone, a Novalac, a Neolac, a Hero Baby és a Nutrilon nevű cégek egyes csecsemőtejpor-termékeiben mutatták ki. A Foodwatch felszólította a vállalatokat, hogy vonják ki a forgalomból a szennyezett termékeket és figyelmeztessék a vásárlókat.
Mint írták, a vizsgálatokkal három tekintélyes élelmiszeripari laboratóriumot bíztak meg, amelyek egymástól függetlenül és más-más módszertannal dolgoztak. Az elemzett minták felében mutattak ki MOAH-szennyeződést.
A Foodwatch kiemelte, hogy ezek az anyagok rákkeltő és génkárosító hatásúak lehetnek, még sincs jogszabályban rögzített egészségügyi határérték, amely gátat vetne élelmiszeripari használatuknak.
Kifejtették, hogy a kőolaj eredetű szennyezettségek valamennyi fajtájánál be kell vezetni határértékeket, és a különösen veszélyes MOAH-szennyezettség esetében a zéró tolerancia elvét kell érvényesíteni. Hozzátették, hogy a szennyeződés gyakran a csomagolási folyamat révén keletkezik, erre gyanakodnak a csecsemőtejporoknál is.
Közleményük szerint a vizsgálaton fennakadt termékben a MOAH-koncentráció kilogrammonként 0,3 milligramm és 3 milligramm között volt. Hangsúlyozták, hogy az ilyen anyagoknak nincs helyük az élelmiszerekben, különösen nem a csecsemőtápszerekben. Csak olyan termékeket lenne szabad forgalmazni, amelyekről a szülők és az ápolók teljesen biztosan tudhatják, hogy nem okoznak egészségi ártalmakat - húzta alá Matthias Wolfschmidt, a Foodwatch nemzetközi kampányokért felelős igazgatója.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 2:15 Szentkirályi Alexandra: a közlekedési miniszterrel megállapodtunk
- 1:13 Suppan Gergely: egyértelműen véget ért a recesszió Magyarországon
- 0:12 Nyilvántartásba vette az első országos nemzetiségi listákat az NVB
- 23:11 Megkezdődött Nagy-Britanniában a Ruandába áttelepítendő menedékkérők őrizetbe vétele
- 22:25 Dulakodás közben leszúrtak egy férfit Soroksáron
- 22:05 Négy frontszakaszról jelentett be előretörést az orosz védelmi minisztérium
- 21:59 Halálos közlekedési baleset történt a Gyáli úton
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06