Összességében nem lett rossz a termés minősége

A repce és az árpa gyengébb, a búza megfelelő

A repce gyengébb lett a tavalyinál, árpából is voltak rosszabb tételek, a búza megfelelő, de a toxinhelyzet kedvezőtlen. Az első tételek alapján nincs ok aggodalomra, de ünneplésre sem. Minőség szempontjából jó-közepes évre számíthat a szántóföldi ágazat.

2019.07.15 08:51ma.hu

Befejeződött az aratás után beküldött első tételek vizsgálata a Concordia Közraktár Zrt. Gabona Control üzletágánál. Ennek alapján a laborszakemberek azt tapasztalták, hogy az elsőként beérkezett takarmányárpáknál nem mindegyik minta hektolitertömege érte el a Magyar Szabványban szereplő, 63 kg/hl értéket, hasonlóan a tavalyi évhez.

A búzaminták hektolitertömege átlagosan 80 kg/hl érték felett volt, ami jónak számít, de nem kiugró érték. Az étkezési búzák fehérje- és sikértartalma is megfelelő, sütőipari értékcsoport szerint jellemzően a B1 és B2-es besorolásúak, teljesítve ezzel a hazai malomipar követelményeit.

A közelmúltig mindenki csak találgatott a termés várható minőségéről, mert a sok ellentétes környezeti hatás után szinte lehetetlen volt azt megjósolni. Mostanra azonban nem kell tippelni, és úgy tűnik, nincs komoly ok aggodalomra, de persze az eredmények tájegységenként is jelentősen különbözhetnek – mondta dr. Halmos Gábor. A Concordia vezérigazgatója rámutatott: a csapadékos május miatt a termelők és kereskedők gyakran kérik az árpa és a búza DON toxin vizsgálatát, nem is véletlenül; az idei évben előfordultak a megengedett határértéknél magasabb toxintartalmak. Az őszi káposztarepcék átlagos olajtartalma egyelőre elmarad a tavalyitól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.