Nem változhat sokat az alapkamat

Kamatdöntő ülést tart a monetáris tanács

Kamatdöntő ülést tart a jegybank monetáris tanácsa hétfőn, az elemzők változatlan, 7,5 százalékos alapkamatra számítanak. A tanács legutóbbi, decemberi kamatdöntő ülésén változatlanul 7,5 százalékon hagyta az alapkamatot, a testület egy tagja szavazott 25 bázispontos csökkentésre.

2008.01.20 13:35MTI

A decemberi ülésen a tanácstagok egyetértettek abban, hogy a legfontosabb monetáris politikai feladat továbbra is az inflációs várakozások lehorgonyzása, amelyben meghatározó szerepe van a 2008. évi béralakulásnak.

Simor András a decemberi döntés után kifejtette: az MNB inflációs szempontból 2008-ban 7,7 százalékos béremelkedést tart kívánatosnak a versenyszférában, ez 5 százalékos átlagos infláció és 2,7 százalékos termelékenységnövekedés mellett indokolt. Simor rámutatott arra is, hogy az utóbbi években általában az Országos Érdekegyeztető Tanácsban kialakult megállapodásnál 1,5-2 százalékponttal magasabb bérnövekedés valósult meg, így a 7,7 százalékos béremelkedés csak 6 százalék körüli bérmegállapodást tesz lehetővé. Az Országos Érdekegyeztető Tanács 2008-ra 6-7,5 százalékos béremelkedést fogadott el.

A Reuters által megkérdezett elemzők a napokban egységesen úgy foglaltak állást, hogy az MNB hétfőn nem változtat a kamaton. A jegybanki óvatosság okaként ugyanazokat a tényezőket jelölték meg elemzők, mint korábban: a szárnyaló élelmiszer- és energiaárak és a béremelkedések jelentette inflációs kockázatokat, illetve a nemzetközi piacokon nem múló bizonytalanságot, amely kedvezőtlen hatással lehet a forint árfolyamára, illetve a magyar állampapírokra és részvényekre.

Jelenleg az elemzők májusra várják az első kamatcsökkentést, s a kialakult konszenzus szerint 2008-ban összesen egy százalékponttal eshet a kamat, 6,5 százalékra. Januárra 7 százalékos inflációt vár a piac, negyed százalékponttal magasabbat, mint egy hónapja. Az éves átlagos infláció 2008-ban a konszenzus szerint 5,55 százalék lesz, magasabb az egy hónapja várt 5,25 százaléknál, a decemberi infláció pedig 4,2 százalék (+15 bázispont).

Az MNB 3 százalékos középtávú inflációs céljával legközvetlenebbül összehasonlítható 2009-es éves átlagos inflációra vonatkozó előrejelzés a januári felmérésben kéttized százalékponttal emelkedett tovább, 3,5 százalékra. Igaz, a 2009 decemberi éves inflációra vonatkozó adat - erre először adtak előrejelzést az elemzők - ennél alacsonyabb, 3,2 százalék.

A jegybank novemberi előrejelzésében az első negyedévre 6,3 százalékos átlagos inflációt prognosztizált, a második negyedévre 5,4 százalékot, a harmadik negyedévre 4,6 százalékot, a negyedik negyedévre pedig 3,5 százalékos inflációt, a fogyasztó árindex éves átlaga 5,0 százalék.

A jelenlegi 7,5 százalékos alapkamat 2007 szeptember 25-e óta van érvényben, előtte 7,75 százalékon állt az irányadó kamatláb.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.