Nébih

A megengedettnél több színezéket találtak egy gyerekeknek szánt cukorkában

A lengyel előállítású termékből Magyarországra is érkezett.

2019.05.13 16:25ma.hu
Fotó: Nébih

A megengedettnél több kinolinsárga, és nem jelölt tartrazin színezékeket mutatott ki a szlovák hatóság gyerekeknek szánt, nyelvszínező cukorkában; a lengyel előállítású termékből Magyarországra is érkezett - tette közzé a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) internetes oldalán hétfőn.

A tájékoztatás szerint a színezékek kis mennyiségben biztonságosan fogyaszthatók, egyes kutatások szerint azonban nagyobb mennyiségben a gyerekeknél hiperaktivitást okozhatnak, valamint allergiás reakciókat is kiválthatnak. Ezért az Európai Unió területén kötelező figyelmeztető feliratot tenni minden olyan élelmiszerre, amely az érintett színezékek valamelyikét tartalmazza.

A Nébih az európai uniós RASFF riasztási rendszeren keresztül értesült az esetről.

Az érintett a "Kiss me" elnevezésű, citrom, málna és feketeribizli ízű, olvadós nyelvfestős puha cukorka, a 100 grammos kiszerelésű termék minőségmegőrzési ideje 2020. március 30-án jár le.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.