Kéne az eső

NAK: mesterséges vízpótlással még elkerülhető az aszály

A vízgazdálkodásért felelős belügyminiszter a tartósan vízhiányos időszakot április 1-jével hirdette ki.

2019.04.17 18:34ma.hu

Amennyiben a jelenlegi vízhiányos időszak a mezőgazdaságban hosszú ideig fennmarad, és huzamosabb ideig nem esik kellő mennyiségű csapadék a földekre, aszály alakulhat ki, ez azonban mesterséges vízpótlással még elkerülhető - hívta fel a figyelmet csütörtöki közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Emlékeztettek: a vízgazdálkodásért felelős belügyminiszter a tartósan vízhiányos időszakot április 1-jével hirdette ki.

A tartósan vízhiányos időszak alatt a termelők vízdíj-költségterhei minimálisra csökkennek, vízkészlet-járulékot nem kell fizetni, a vízszolgáltatás alapdíjának 70 százalékát pedig átvállalja az állam - idézték fel.

A NAK az Országos Vízügyi Főigazgatóság adataira hivatkozva tájékoztatott arról, hogy a január és március között lehullott csapadék mennyisége 24 és 94 milliméter között alakult, az országos területi átlagérték 54 milliméter volt, ami az időszakos átlagnál 41 százalékkal kevesebb.

A meteorológiai előrejelzések szerint a kialakult állapot számottevően nem fog változni, átlagosan csapadékos időjárás esetén továbbra is egyhavi csapadékhiány valószínűsíthető. A csapadékhajlam növekedésével a kedvezőtlen helyzet számottevően javulhat - tették hozzá.

Az agrárkamara az Országos Meteorológiai Szolgálat hosszú távú meteorológiai előrejelzésére is emlékeztetett, amely szerint áprilisban, májusban és júniusban is az átlagosnál melegebb és szárazabb időjárás valószínűsíthető.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.