Diplomácia

Nagykövetekkel tárgyalt Nagy István agrárminiszter

Magyarország nagyon aktív szereplő abban, hogy a lehető legjobb kompromisszumot érjék el a tagállamok.

2019.01.23 05:30ma.hu

A közös uniós agrárpolitikáról, a GMO-mentes állati takarmányokról és a védjegypolitikáról egyeztetett Nagy István agrárminiszter Pascale Andreanival, Franciaország budapesti nagykövetével kedden, továbbá a nap folyamán hivatalában fogadta Mohammed Abdulhadi al-Matrafít, Szaúd-Arábia nagykövetét is, akivel egyebek mellett a kereskedelmi lehetőségeket tekintették át.

Az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint a tárcavezető a francia nagykövettel folytatott megbeszélésen arról beszélt, hogy Budapest és Párizs hagyományosan jó kapcsolatokat ápol egymással a mezőgazdasági és környezetügyi együttműködések területén.

A magyar mezőgazdaság legfőbb feladata a feldolgozottsági szint növelése, az öntözés fejlesztése és a generációváltás elősegítése, a kutatás-fejlesztés eredményeinek az agráriumba történő beillesztése - fejtette ki a miniszter.

Nagy István jelezte, az idei év legfontosabb témája a közös uniós agrárpolitika (KAP), amelynek költségvetésén és részletszabályain egyaránt sok múlik. Hangsúlyozta, hogy Magyarország továbbra is erős KAP-ban érdekelt. Hozzátette: az együttműködés keretei közt kialakított új támogatási rendszer mintegy 9 milliárd euró közvetlen termelői segítséget jelent a szektornak 2020-ig. Kitért arra is, hogy Magyarország nagyon aktív szereplő abban, hogy a lehető legjobb kompromisszumot érjék el a tagállamok.

Szaúd-Arábia nagykövetével az agrár-külkereskedelemről, a magyarországi befektetések és a biztonságos húsellátás lehetőségeiről, valamint a kutatás-fejlesztésben történő együttműködésről folytatott megbeszélést Nagy István. A miniszter fontos előrelépésnek tartja, hogy Magyarország megkapta az engedélyt a vöröshús Szaúd-Arábiába történő exportálására. Az agrárminiszter arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarország magas színvonalú és feldolgozottságú élelmiszergazdasági, állati eredetű és malomipari, továbbá fagyasztott zöldség és gyümölcs termékekkel rendelkezik.

A szaktárca tájékoztatása szerint az agrárminiszter a japán nagykövettel is tárgyalt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.