Olaj

Ismét megvonták az INA kutatási engedélyét a Sava koncesszió ügyében

Az ügy 2011 óta húzódik.

2018.09.14 18:04MTI
hirdetés

Az INA horvát olajipari vállalatnak harmadszor vonta meg az illetékes horvát minisztérium a Sava koncessziós területre a kutatási engedélyét - közölte az INA pénteken, majd hozzátette: lépéseket tesznek annak érdekében, hogy megvédjék érdekeiket.

A közleményben kiemelték: a környezetvédelmi és energetikai minisztérium annak ellenére vonta meg az engedélyt a cégtől, hogy a legfelsőbb közigazgatási bíróság idén júniusi határozata szerint az előző koncesszió megvonó döntés is jogtalan volt.

A legfelsőbb közigazgatási bíróság megsemmisítette a közigazgatási bíróság és a gazdasági minisztérium határozatát a koncesszió visszavonásáról, és az ügyben újratárgyalást rendelt el, mert a gazdasági minisztérium nem tudta bebizonyítani, hogy az INA nem teljesítette volna kötelezettségeit, amiért megvonták tőle az engedélyt.

Az ügy 2011 óta húzódik.

A koncessziókat még a Jadranka Kosor vezette kormány vonta meg 2011. július 29-én, azzal az indoklással, hogy a vállalat még az előkészítő munkálatokat se kezdte meg az olajkutatásokhoz a 2010. december 30-án megkapott engedély alapján. A visszavonás három területre vonatkozott, a Sava, a Dráva, valamint az északnyugati mezőkre.

A döntés miatt az INA három pert is indított a közigazgatási bíróságon. A horvát legfelső bíróság 2014. szeptember 11-én döntött úgy, hogy érvényteleníti a Száva környékén található koncessziók elvételét, és szeptember 18-án hasonló döntést hozott az északnyugati mezők ügyében is, de a gazdasági minisztérium novemberben újra megvonta a koncessziókat a cégtől. A tárca újfent arra hivatkozott, hogy az olajvállalat nem teljesítette kötelezettségeit. A határozat ellen az INA bírósági jogorvoslatot kért.

A Dráva koncesszió ügyében a közigazgatási bíróság 2015 januárjában semmisítette meg a horvát gazdasági minisztérium 2011-ben hozott, koncesszió megvonó döntését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.