Liga

A béren kívüli juttatások szabályai gátat szabnak a jövedelmek növelésének

A cafeteria rendszer a munka világának kölcsönösen előnyös intézménye, a munkavállalók elhelyezkedéséhez, foglalkoztatásához nagymértékben hozzájárul.

2018.07.25 04:12MTI

A Liga Szakszervezetek szerint a béren kívüli juttatásokra vonatkozó szabályok gátat szabnak a jövedelmek növelésének - közölte a szervezet kedden az MTI-vel.

A szakszervezet szeretné, ha a kormány - Varga Mihály pénzügyminiszter ígéretének megfelelően - az ősz folyamán áttekintené a béren kívüli juttatások rendszerével kapcsolatos szabályozást, és legalább a foglalkoztatási, a szociális és az öngondoskodást ösztönző elemeket visszahelyezné a kedvezményes juttatások közé.

Az érdekképviselet számítása szerint a béren kívüli juttatások szabályainak változásával a munkavállalóknak biztosított 10 ezer forint után a munkáltatóknak 2018-ban 13 500 forint, 2019-ben pedig 17 800 forint költsége keletkezik.

A Liga álláspontja, hogy a cafeteria rendszer a munka világának kölcsönösen előnyös intézménye, a munkavállalók elhelyezkedéséhez, foglalkoztatásához nagymértékben hozzájárul.

A szakszervezetek véleménye szerint, ha az Országgyűlés által elfogadott szabályozás hatályba lép, akkor a munkáltatók vagy béresítik a korábbi juttatásokat, vagy megszüntetik. Ha a vállalkozók vállalják a többletköltségeket, a következő évi béremeléseknél mondhatják, hogy már emelték a béreket, és ez a szakszervezet szerint úgy történik majd, hogy a munkavállalók tényleges jövedelme semmit sem változik - áll a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.