Pénzügy

Varga: helyes döntés volt a devizahitelek forintosítása

Ennek köszönhető, hogy a magyar családok és Magyarország védve van a devizaspekulációtól.

2018.06.28 15:57MTI
hirdetés

A magyar családok és Magyarország védve van a devizaspekulációtól - mondta Varga Mihály a Joint Venture Szövetség üzleti ebédje után Budapesten.

A pénzügyminiszter a forint árfolyamváltozásáról szólva elmondta: helyes lépés volt a kormány részéről a devizahitelek forintosítása. Ennek köszönhető, hogy a magyar családok és Magyarország védve van a devizaspekulációtól. Hozzátette: az árfolyampolitikai lépések a Magyar Nemzeti Bank hatáskörébe tartoznak, a kormány pedig támogatja az MNB-t ebben a munkájában is.

A Pénzügyminisztérium közleménye szerint Varga Mihály a rendezvényen arról is beszélt, hogy a magyar gazdaságpolitika a következő években egy versenyképesebb gazdasági környezet kialakítására, az innovatív és fejlődőképes vállalkozásokra, a csökkenő adóterhekre és a magasabb munkabérekre fókuszál. Varga Mihály szerint az elmúlt időszak eredményei nemcsak azt mutatják, hogy a magyar gazdaság stabil növekedési pályán van, hanem azt is, hogy Magyarországon már megkezdődött a versenyképességi fordulat.

A kormány azt kívánja elérni, hogy a magyar emberek ugyanolyan színvonalon éljenek, dolgozzanak és tanuljanak, mint az unió fejlettebb államainak polgárai, a vállalatok pedig hasonló eséllyel vegyenek részt a világpiaci versenyben, mint ezeknek az országoknak a cégei - tette hozzá a tárcavezető.

Megjegyezte, a kormány céljainak eléréséhez a stabil, fegyelmezett államháztartás ad megfelelő hátteret, ezt tartották szem előtt a jövő évi költségvetés előkészítésénél is, a büdzsé 2019-ben 4,1 százalékos GDP-bővüléssel, az ideinél alacsonyabb, 1,8 százalékos államháztartási hiánnyal számol, míg a GDP-arányos államadósság a ciklus végére 60 százalék alá mérséklődhet.

A pénzügyminiszter kiemelte, hogy a biztonságos növekedés költségvetésével az ország megvédése mellett lehetővé válik a teljes foglalkoztatottság elérése, a családok megerősítése, a pénzügyi stabilitás megőrzése, az államadósság csökkentése, a bérek emelése és a gazdasági növekedés szinten tartása.

Varga Mihály a növekedés szempontjából meghatározó tényezőnek nevezte a hatéves bérmegállapodást, amely egyszerre segíti a bérfelzárkózást és garantálja az adócsökkentést, valamint a beruházások dinamikus emelkedését, amelynek támogatására mintegy 4000 milliárd forintot biztosít a jövő évi büdzsé.

Várhatóan folytatódik a háztartások fogyasztásának erősödése és az ország külkereskedelmi teljesítményének javulása is, míg az otthonteremtési program az építőipar növekedését segíti. Emellett folytatódnak a közúti, turisztikai és digitális fejlesztések, az iparfejlesztési támogatási programok, a nagyvállalati beruházási támogatás és az egészségügy területét érintő beruházások is - ismertette a miniszter.

Tálos Péter, a JVSZ elnöke a rendezvényen elmondta: a szervezet számára a legfontosabb a stabilitás fennmaradása, valamint, hogy folytatódjon az elmúlt évek kiszámítható gazdaságpolitikája - olvasható a PM közleményében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.