Felfedezés

Magyar találmány: vulkáni kőzetekkel tisztítják a vizet és a talajt

Magyarország páratlan kincsekkel rendelkezik, az egiyk ásványi anyagból hazánkban van Európa készletének a kilencven százaléka.

2018.03.12 02:23ma.hu

Magyarország páratlan kincsekkel rendelkezik a különböző vulkáni nyersanyagokban. Így például egyedi készlettel rendelkezik az alginitből és a zeolitból, az előbbiből Magyarországon van Európa készletének a kilencven százaléka.

Ezek a nyersanyagok rendelkeznek azokkal a tápanyagokkal, úgynevezett nutriensekkel, amelyek felületén könnyebben telepedhetnek meg a baktériumok, vagy rögzíthetők az enzimek - mondta az InfoRádióban Magyar Balázs, a Biocentrum Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kft. vezetője.

"Széles lehetőség kínálkozik arra, hogy olyan környezetvédelmi projektet hajtsunk végre, amelyben vízből vagy talajból a különböző szennyezőanyagok eltávolítása vagy semlegesítése úgy történik, hogy egy természetes anyagot adunk hozzá, amely nemcsak felhalmozza ezeket a káros anyagokat, hanem le is bontja őket" - mondta Magyar Balázs, de hozzátette, ez nagyon összetett technológiai fejlesztést igényel, mert az alginit normál körülmények között elporlad, agyagos masszává válik vízben, ezért úgy kell előállítani, hogy összeálljon borsónyi szemekké, de közben az előnyös tulajdonságait ne veszítse el.

Az Európai Unió által támogatott, 756 millió forintos projekt alapvetően exportorientált, mert Magyarországon a szennyeződések kezelése kisebb piacot jelent, mint a környező országokban - mondta az ügyvezető.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.